Helgrillad entrecôte med krispig råkostsallad och mandelpesto

Helgrillad entrecôte med krispig råkostsallad och mandelpesto
Foto: Frederik Zäll

Grillad entrecôte som serveras med en krispig sallad på rädisa, äpple, betor och kål. Servera med en riktigt god mandelpesto.

1 juli 2017
4

Du behöver

  • 600 g fin entrecôte i tjock bit
  • flingsalt och svartpeppar

Råkostsallad

  • rädisor
  • svenska äpplen
  • morötter
  • vitkål
  • broccoli
  • gulbetor
  • pumpakärnor, rostade i torr stekpanna
  • kallpressad rapsolja

Mandelpesto

  • 1 dl mandlar, rostade i torr stekpanna
  • 1 dl västerbottensost, riven
  • 1 knippe bladpersilja
  • 1 klyfta vitlök
  • citron
  • rapsolja
  • vatten

Gör så här

  1. Hetta upp grillen rejält och stäng sedan spjällen så att den går ner till låg värme, cirka 125 grader. Det är indirekt grillning som står på schemat.
  2. Putsa steken lätt och krydda rikligt med salt och peppar. Bränna av den på ett hett ställe på grillen och flytta sedan biten till indirekt värme, alltså inte direkt över briketter eller gasbrännare. Sätt en stektermometer i köttets tjockaste del och låt den gå sakta till en innertemperatur på 55 grader för rare, ca 62 grader för rosa.
  3. Under tiden, skala, skölj och ansa grönsakerna. Strimla kål, beta, gurka och morot, dela rädisor och äpplen i mindre bitar. Riv broccoli på ett rivjärn. Blanda samman det hela till en färgsprakande och riktigt krispig och fin råkostsallad. Ringla över lite rapsolja, strö över flingsalt, svartpeppar och toppa med lite torrostade pumpakärnor.
  4. Stavmixa rostade mandlar, västerbottensost, bladpersilja, vitlök med lite rapsolja och en matsked vatten. Tillsätt mer olja och vatten för att få den perfekta konsistensen. Smaka av med mycket citron, lite flingsalt och svartpeppar.
  5. När köttet är klart ska det vila i 15 minuter på skärbrädan. Skiva sedan i tunna skivor mot fibrerna och servera med råkostsalladen och den löjligt läckra mandelpeston.
Kommentera receptet

Fler goda recept