Surdeg på mjöl och vatten

Heléne Johansson

Surdeg på mjöl och vatten

Av: Heléne Johansson

Från: Bröd från Brunkebergs bageri

6 ingredienser

Grundrecept på surdeg med olika sorters bröd. Utgår alltid från några av dessa recept, så får du en garanterat bra deg att börja baka med.

Obs! Du kan öka eller minska mjölmängderna så att surdegen får rätt konsistens. Mjöl kan ha olika förmåga att suga upp vatten. Det viktiga är inte mängden mjöl, utan konsistensen på surdegen.

Ingredienser

Vetesurdeg

  • 120 g vetemjöl
  • 120 g vatten

Rågsurdeg

  • 60 g finmalt rågmjöl
  • 120 g vatten

Grahamssurdeg

  • 60 g grahamsmjöl
  • 120 g vatten

Gör så här

Dag 1 morgon

  1. Blanda mjölet och vattnet i en bunke.
  2. Täck med plastfolie eller sätt på lock. Låt stå i rumstemperatur.

Dag 1 kväll

  1. Mata surdegen med 60 g vatten och 60 g mjöl. Rör om.
  2. Täck med plastfolie eller sätt på locket. Låt stå i rumstemperatur.

Dag 2 morgon

  1. Mata surdegen med 60 g vatten och 60 g mjöl. Rör om.
  2. Täck med plastfolie eller sätt på locket. Nu har din surdeg förhoppningsvis kommit igång lite, så nu kan du flytta över den till kylen. Har den inte kommit igång kan du tillsätta lite rårivet äpple, en tesked honung eller en tesked naturell yoghurt och låta den stå i rumstemperatur till dag 3.

Dag 3 morgon

  1. Mata surdegen med 60 g vatten och 60 g mjöl. Rör om.
  2. Täck med plastfolie eller sätt på lock och ställ i kylen.

Dag 4

  1. Nu skall surdegen vara redo att användas. Om du vill spara den förvarar du den i kyl och matar den några gånger i veckan.