Sesam- och linfröbröd
Sesam- och linfröbröd
10 ingredienser
Stiligt bröd med sesam- och linfrön. Receptet ger 5 avlånga bröd.
Ingredienser
Omvänd skållning:
- 100 g vita sesamfrön
- 75 g linfrön
- 50 g solroskärnor
- 1000 g vatten, iskallt
Steg 2
- skållningen från steg 1
- 500 g vetesurdeg
- 30 g jäst
- 1500 g vetemjöl med hög proteinhalt
- 100 g grahamsmjöl
- 45 g havssalt
Gör så här
- Steg 1: Rosta fröna och solroskärnorna i 200 graders ugnsvärme tills de har fått en ganska kraftig färg. De skall vara på gränsen till för mörka. Häll dem omedelbart i det iskalla vattnet.
- Steg 2: Blanda skållningen med övriga ingredienser utom saltet.
- Arbeta degen i hushållsmaskin i 15 minuter, eller för hand minst dubbelt så länge. Tillsätt saltet. Arbeta degen i ytterligare 5 minuter. Låt degen vila i bunken i 30 minuter.
- Forma degen till fem runda bullar och låt dem vila i 10 minuter.
- Platta till varje bulle, vik upp en kant mot mitten och tryck till med handloven. Vik degen igen och tryck åter till med handloven. Rulla till jämna bröd.
- Lägg dem på plåt täckt med bakplåtspapper och låt dem jäsa i 1–1 1/2 timme i rumstemperatur eller i kylen över natten.
- Sätt ugnen på 250 grader och ställ in en tom plåt på nedersta falsen.
- Mjöla och snitta bröden med en vass kniv i ett fint rutmönster. Ställ in bröden i ugnen och häll genast en kopp kallt vatten på den förvärmda plåten längst ned. Stäng ugnsluckan och sänk temperaturen till 200 grader. Släpp ut ånga efter 20 minuter.
- Grädda bröden i ca 35 minuter eller tills brödens innertemperatur är ca 98 grader.
- Låt bröden svalna på galler.