Helbakad rotselleri med ostronskivling, rostade hasselnötter och soyamajonnäs

Helbakad rotselleri med ostronskivling, rostade hasselnötter och soyamajonnäs
Foto: Mattias Larsson
Mattias-Larsson
Mattias-Larsson

Helbakad rotselleri med ostronskivling, rostade hasselnötter och soyamajonnäs

11 ingredienser

2 h

”Den här rätten, med helbakad rotselleri, ostronskivling och soyamajonäs, kan ätas som helt vegetarisk. Men samtidigt också toppas med lite och lyxiga råvaror så som skaldjur eller kött. Det blir både hållbart, lyxigt och framförallt väldigt gott till förrätt.” /Mattias Larsson

Ingredienser

portioner4 - 8

Helbakad rotselleri

  • 1 rotselleri (räcker till ca 8 p) [ca 800 g]

Soyamajonnäs

  • 2 äggulor
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 tsk risvinäger (går även bra med annan vit vinäger)
  • 2 dl neutral olja
  • 1-1,5 msk japansk soja

Tillbehör

  • 80 g hasselnötter
  • 250 g ostronskivling
  • olivolja
  • salt

Servering

  • 2 tsk citronsaft

Gör så här

Helbakad rotselleri

  1. Värm ugnen till 200 grader. Lägg rotsellerihuvudet i en ugnsfast form och ugnsbaka ca 2 timmar tills det är helt mjukt. Låt den därefter svalna.

Soyamajonnäs

  1. Lägg äggulor, dijonsenap och risvinäger i en matberedare. Starta matberedaren och tillsätt oljan sakta till en fin och tjock majonnäs.
  2. Smaka därefter av med soyan.

Tillbehör

  1. Värm ugnen till 200 grader. Hacka hasselnötterna lite lätt och ugnsrosta dem ca 5 minuter till fin rostad färg.
  2. Riv tunna strimlor av ostronskivlingen och stek den i rikligt med olivolja på medelhög temperatur, ca 10 minuter, tills den är hårt stekt och är lite seg i texturen. Smaka av svampen med salt.

Servering

  1. Skär bort skalet från rotsellerin och dra isär bitar i önskad storlek. Smaksätt rotsellerin med citronjuice, olivolja och salt.
  2. Lägg upp sellerin på 4 tallrikar. Strö över hasselnötterna, klicka på lite soyamajonnäs och toppa med ostronskivlingen.
  3. Gott att äta som det är men går självklart att toppa med lite stekt kött, fisk eller skaldjur.