Helbakad och smörstekt rotselleri

Helbakad och smörstekt rotselleri
Foto: Katarina Di Leva
Jennie Benjaminsson
Jennie Benjaminsson

Helbakad och smörstekt rotselleri

Av: Jennie Benjaminsson, Stina Patetsos Ahlénius

Från: Nyhetsmorgon

8 ingredienser

1 h 15 m

Serveras med rödlök, gräddfil och tångkaviar.

Den här förrätten är värd varenda sekund av beredningstid. Att först baka rotsellerin och sedan ösa den med smör är oslagbart gott och särskilt tillsammans med dessa lyxiga tillbehör! /Jennie & Stina

Ingredienser

portioner

rotselleri

  • 500 g hel rotselleri
  • 125 g smör
  • 1,5 tsk salt

Topping

  • 1 rödlök
  • 1 tsk citron, pressad
  • 1 dl gräddfil
  • 75 g svart tångkaviar
  • färsk dill

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Skala rotsellerin och skölj den fri från eventuell jord. Gnid in 50 g smör runt om hela rotsellerin och krydda med 1 tsk salt. Lägg rotsellerin i en ugnsform och baka mitt i ugnen tills den är genomstekt, ca 1 timme.
  2. Skär rotsellerin i 1 ½ cm tjocka skivor. Smält 75 g smör i en stekpanna och stek selleriskivorna i omgångar på båda sidor tills de fått en lätt gyllenbrun färg. Ös sellerin med smöret under tiden. Krydda med återstående saltet.

Topping

  1. Skala och finhacka rödlöken och blanda med citronsaften.
  2. Toppa rotselleriskivorna med rödlök, gräddfil, tångkaviar
  3. och dillkvistar. Servera genast.