Jonnhas focaccia med rosmarin

Jonnhas focaccia med rosmarin
Foto: Robin Persson/ Sjuan
Jonnha Hagenlöf Arabi
Jonnha Hagenlöf Arabi

Jonnhas focaccia med rosmarin

10 ingredienser

Focaccia, ett klassiskt italiensk långpannebröd smaksatt med olivolja och rosmarin

Detta är ett recept från en av de tävlande i Hela Sverige bakar

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 45 g olivolja
  • 55 g honung
  • 1 msk flingsalt
  • 275 g vatten, fingervarmt
  • 240 g vetemjöl
  • 240 g vetemjöl special
  • 3 msk olivolja, till bunken
  • 1,5-2 tsk torkad rosmarin
  • 1,5-2 tsk flingsalt

Gör så här

  1. Blanda jästen, olivolja, honung, flingsalt och vatten.
  2. Tillsätt mjölet lite åt gången och knåda sedan degen med maskin i ca 10 minuter eller ca 15 minuter för hand.
  3. Ta ut degen ur bunken och olja in bunken med olivolja och lägg sedan tillbaka degen och låt jäs till dubbel storlek, ca 35-40 minuter under plastfolie.
  4. För värm ugnen till 225 grader.
  5. Häll sedan ut degen på en inoljad plåt med hög kant (jag använder 25 x 38 cm).
  6. Tryck försiktigt ut degen och låt jäsa under plastfolie i ca 30 minuter.
  7. Tryck sedan ner fingrarna och gör små hål i degen. Strö ut salt och rosmarin och grädda i ca 10-20 minuter.