Havsabborre på thailändsk vis

Havsabborre på thailändsk vis
Foto: Tv4

Havsabborre på thailändsk vis

0

6 steg att laga

15 ingredienser

60 m

Havsabborre med chili- och kokosris är en festlig huvudrätt som tar dig på en smakresa till Asien.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten där är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner4 portioner
  • 400 g basmatiris
  • havssalt
  • 680 g havsabborre, i 4 bitar
  • 150 g sockerärtor
  • 2 röd chilifrukt, utan frö, fint hackad
  • 4 salladslök, fint skivade
  • 1 limefrukt, fyra klyftor

Kryddblandning till riset

  • 2 kruka färsk koriander (spara hälften av bladen till garnering)
  • 2 msk färsk ingefära, skalad
  • 3 klyfta vitlök, skalade
  • 2 röd chilifrukt, utan fröna
  • 2 tsk sesamolja
  • 6 tsk soja
  • 2 limefrukt, juice och zest
  • 400 ml lätt kokosmjölk

Gör så här

  1. Värm ugnen till 200 grader.
  2. Lägg alla ingredienser till kryddblandningen i en matberedare, mixa slät.
  3. Koka riset i saltat vatten tills det är precis underkokt, häll av allt vattnet.
  4. Lägg riset i en form med höga kanter. Häll över kryddblandningen och blanda väl. Platta till riset i formen och lägg fiskfiléerna ovanpå riset, sprid över sockerärtorna.
  5. Täck formen med folie och stoppa in i ugnen i ca 15 minuter.
  6. Lägg upp 1 portion ris med en filé och några sockerärtor på en tallrik, strö över den hackade chilin samt den hackade salladslöken. Avsluta med en limeklyfta vid sidan och servera.