Havsabborre på thailändsk vis

Havsabborre på thailändsk vis
Foto: Tv4

Havsabborre på thailändsk vis

0

6 steg att laga

15 ingredienser

60 m

Havsabborre med chili- och kokosris är en festlig huvudrätt som tar dig på en smakresa till Asien.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten där är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner4 portioner
  • 400 g basmatiris
  • havssalt
  • 680 g havsabborre, i 4 bitar
  • 150 g sockerärtor
  • 2 röda chilifrukter, utan frö, fint hackad
  • 4 salladslökar, fint skivade
  • 1 limefrukt, fyra klyftor

Kryddblandning till riset

  • 2 kruka färsk koriander (spara hälften av bladen till garnering)
  • 2 msk färsk ingefära, skalad
  • 3 klyfta vitlök, skalade
  • 2 röda chilifrukter, utan fröna
  • 2 tsk sesamolja
  • 6 tsk soja
  • 2 limefrukter, juice och zest
  • 400 ml lätt kokosmjölk

Gör så här

  1. Värm ugnen till 200 grader.
  2. Lägg alla ingredienser till kryddblandningen i en matberedare, mixa slät.
  3. Koka riset i saltat vatten tills det är precis underkokt, häll av allt vattnet.
  4. Lägg riset i en form med höga kanter. Häll över kryddblandningen och blanda väl. Platta till riset i formen och lägg fiskfiléerna ovanpå riset, sprid över sockerärtorna.
  5. Täck formen med folie och stoppa in i ugnen i ca 15 minuter.
  6. Lägg upp 1 portion ris med en filé och några sockerärtor på en tallrik, strö över den hackade chilin samt den hackade salladslöken. Avsluta med en limeklyfta vid sidan och servera.
TIPS!
läs mer
Smördegsvåfflor fyllda med färskost och blåbär- och hallonsylt

God & enkel mat till sportlovet

Sportlovsrecept

Läs mer