Hasselbackspotatis med löjrom och smetana

POPULÄRT
hasselbackspotatis med löjrom och smetana
Foto: TV4
stefan ekengren profilbild ny
stefan ekengren profilbild ny

Hasselbackspotatis med löjrom och smetana

9 ingredienser

1 h 20 m

Hasselbackspotatis med löjrom, smetana och färsk lök är en enkel med riktigt god rätt att servera som tilltugg.

Ingredienser

portioner
  • 12 potatisar, grovt skrubbade (små)
  • 60 g löjrom (eller annan rom)
  • 4 msk smetana
  • 0,5 kruka färsk dill, plockad och grovt hackad
  • 1 salladslök, finskivad
  • frityrolja (ekologisk)

Koklag

  • 1 l vatten
  • 2 dl äppelcidervinäger
  • 0,75 dl salt

Gör så här

  1. Skiva potatisen fint nästan hela vägen igenom, använd antingen en träsked eller en handduk som viks tre gånger från varje sida till en ”ränna” i mitten där potatisen läggs. Lägg potatisen direkt i isvatten när du har skurit den.
  2. Koka upp vatten, vinäger och salt i en kastrull. Lägg ner potatisen och sjud i cirka 90 gradigt varmt vatten utan att det bubblar, 1 timme utan lock. Potatisen ska bli lite mjuk men inte genomkokt, halvrå. Den får inte koka och ska inte bli färdigkokt. Ta upp potatisen med hjälp av en hålslev och låt kallna i isvatten. Så här långt kan potatisen förberedas upp till 3 dagar före servering.
  3. Vid servering: Ta upp potatisarna ur vattnet och låt rinna av något. Fritera i absolut ren 140 grader varm frityrolja cirka 25–30 minuter tills potatisen är krispig rakt igenom. Men håll koll, det kan ta både kortare och längre tid. Det ska nästan sluta bubbla från potatisarna, då är de klara.
  4. Ta upp potatisen och låt rinna av på galler eller hushållspapper.
  5. Har tid kan du fortsätta tillaga de friterade potatisarna i ugn på 65 grader 1 timme, då blir de ännu krispigare. Potatisen kan stå i ugnen max 2 timmar. Har du ont om tid kan du hoppa över det här momentet.
  6. Servering: Toppa med smetana, löjrom, dill och salladslök. Servera direkt!