Hasselbackspotatis med löjrom och smetana

hasselbackspotatis med löjrom och smetana
Foto: TV4
Stefan Ekengren
Stefan Ekengren

Hasselbackspotatis med löjrom och smetana

45

5 steg att laga

8 ingredienser

1 h 20 m

Hasselbackspotatis med löjrom, smetana och färsk lök är en enkel med riktigt god rätt att servera som tilltugg.

Ingredienser

portioner6 portioner
  • 12 potatis, grovt skrubbade (små)
  • 1 l vatten
  • 2 dl äppelcidervinäger
  • 0,75 dl salt
  • 60 g löjrom (eller annan rom)
  • 6 msk smetana
  • 0,25 knippe dill, plockad och grovt hackad
  • 1 salladslök, finskivad

Gör så här

  1. Skiva potatisarna fint, men inte hela vägen igenom.
  2. Koka upp vatten, äppelcidervinäger och salt. Slå vätskan över potatisen och låt dem sjuda i vattnet utan att det kokar i ca 1 timme.
  3. Ta upp potatisarna och kyl i isvatten.
  4. Fritera potatisarna precis innan servering på låg värme (155 grader) i ca 20 minuter (eller till de är genomkrispiga och fint gyllenbruna).
  5. Låt potatisarna kallna något och toppa sedan med löjrom, smetana, dill och salladslök