Hannas favoritpiroger
Hannas favoritpiroger
30 ingredienser
1.5 h
"I samband med att jag började göra utflykter varje onsdag snöade jag helt in på att göra piroger. Piroger är ju helt otroligt klockren utflyktsmat! Så jag började ha ALLT i piroger. Allt blev inte gott, men det mesta blev faktiskt riktigt bra. Se så, börja laga och ge dig ut. Du kommer vara pirogfrälst inom kort!" /Hanna
Ingredienser
Deg
- 2,5 dl vatten, fingervarmt
- 25 g jäst, färsk
- 1 dl rapsolja (eller olivolja)
- 0,5 tsk salt
- 8 dl vetemjöl
Till pensling
- 1 ägg, uppvispat
Fyllning 1 - Svamp och spenat
- 2 dl bladspenat (fryst)
- 1 dl belugalinser
- 1 gul lök
- olja, att steka i
- 100 g champinjoner
- 1 tsk torkad timjan
- svartpeppar
- 1 tsk japansk soja
- 0,5 dl riven ost
Fyllning 2 - Zucchini och fetaost
- 0,6 zucchini
- 0,5 rödlök
- 8 oliver, urkärnade
- 8 soltorkade tomater
- 3 dl färdigkokta stora vita bönor (drygt 1 dl torkade alt. 1 frp förkokta)
- 2 tsk torkad timjan
- 0,5 tsk chiliflakes
- 75 g fetaost
Sås (till zucchinipirogen)
- 0,3 zucchini (ta från det som du river till fyllningen)
- 1 klyfta vitlök
- 2 dl crème fraîche (eller yoghurt)
- 2 tsk dill (fryst)
- salt
- svartpeppar
- olivolja (eller rapsolja)
Gör så här
Deg
- Rör ihop fingervarmt vatten, jäst, olja och salt. Tillsätt vetemjölet, men spara lite till utbakning. Knåda ihop till en deg och låt jäsa i 45–60 minuter.
- Gör under tiden valfri fyllning (Se nedan).
- När degen jäst klart, sätt ugnen på 225 grader. Dela degen 8–10 bitar och kavla ut till cirklar. Gör dem ca 1⁄2 cm tjocka och ca 15 cm i diameter (detta är ju givetvis en smaksak, men gör dem inte för stora och för tunna, då blir det svårt att hantera fyllningen).
- Lägg en klick fyllning på ena halvan och vik sedan över den andra halvan så att det blir en halvcirkel.
- Använd en gaffel för att trycka ihop kanterna ordentligt. Lägg pirogerna på ett bakplåtspapper. Pensla dem med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills de fått en gyllene färg. Låt pirogerna svalna innan du lägger dem i en matlåda.
Fyllning 1 - Svamp och spenat
- Tina spenaten. Koka upp belugalinserna i rikligt med saltat vatten.
- Skala och hacka löken fint. Stek i lite olja på medelvärme tills den mjuknat. Skär champinjoner i skivor och stek ihop med lök, spenat och timjan i några minuter. Tillsätt svartpeppar efter smak och till slut sojasåsen.
- När linserna kokat klart, häll av vattnet, blanda linserna med svamp- och spenatblandningen och tillsätt den rivna osten.
- Fyll dina piroger.
Fyllning 2 - Zucchini och fetaost
- Riv hela zucchinin och krama ur vattnet. Lägg undan 1/3 till såsen.
- Finhacka rödlök, oliver och tomater. Mosa bönorna.
- Rör ihop zucchini, rödlök, oliver, tomater, bönor, timjan, chiliflakes och smulad fetaost till en röra. Fyll dina piroger.
Sås till zucchinipirogen
- När pirogerna är i ugnen, gör såsen: Pressa eller riv vitlöken. Blanda ihop med den undanlagda rivna zucchinin och crème fraiche/yoghurt.
- Blanda i dill och salta och peppra efter smak. Ringla lite olja över.
- Häll över i tättslutande burk eller i en mattermos.