Hannas favoritpiroger

Hannas favoritpiroger
Foto: Ulrika Pousette
Hanna Olvenmark
Hanna Olvenmark

Hannas favoritpiroger

30 ingredienser

1.5 h

"I samband med att jag började göra utflykter varje onsdag snöade jag helt in på att göra piroger. Piroger är ju helt otroligt klockren utflyktsmat! Så jag började ha ALLT i piroger. Allt blev inte gott, men det mesta blev faktiskt riktigt bra. Se så, börja laga och ge dig ut. Du kommer vara pirogfrälst inom kort!" /Hanna

Ingredienser

portioner

Deg

  • 2,5 dl vatten, fingervarmt
  • 25 g jäst, färsk
  • 1 dl rapsolja (eller olivolja)
  • 0,5 tsk salt
  • 8 dl vetemjöl

Till pensling

  • 1 ägg, uppvispat

Fyllning 1 - Svamp och spenat

  • 2 dl bladspenat (fryst)
  • 1 dl belugalinser
  • 1 gul lök
  • olja, att steka i
  • 100 g champinjoner
  • 1 tsk torkad timjan
  • svartpeppar
  • 1 tsk japansk soja
  • 0,5 dl riven ost

Fyllning 2 - Zucchini och fetaost

  • 0,6 zucchini
  • 0,5 rödlök
  • 8 oliver, urkärnade
  • 8 soltorkade tomater
  • 3 dl färdigkokta stora vita bönor (drygt 1 dl torkade alt. 1 frp förkokta)
  • 2 tsk torkad timjan
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 75 g fetaost

Sås (till zucchinipirogen)

  • 0,3 zucchini (ta från det som du river till fyllningen)
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 dl crème fraîche (eller yoghurt)
  • 2 tsk dill (fryst)
  • salt
  • svartpeppar
  • olivolja (eller rapsolja)

Gör så här

Deg

  1. Rör ihop fingervarmt vatten, jäst, olja och salt. Tillsätt vetemjölet, men spara lite till utbakning. Knåda ihop till en deg och låt jäsa i 45–60 minuter.
  2. Gör under tiden valfri fyllning (Se nedan).
  3. När degen jäst klart, sätt ugnen på 225 grader. Dela degen 8–10 bitar och kavla ut till cirklar. Gör dem ca 1⁄2 cm tjocka och ca 15 cm i diameter (detta är ju givetvis en smaksak, men gör dem inte för stora och för tunna, då blir det svårt att hantera fyllningen).
  4. Lägg en klick fyllning på ena halvan och vik sedan över den andra halvan så att det blir en halvcirkel.
  5. Använd en gaffel för att trycka ihop kanterna ordentligt. Lägg pirogerna på ett bakplåtspapper. Pensla dem med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills de fått en gyllene färg. Låt pirogerna svalna innan du lägger dem i en matlåda.

Fyllning 1 - Svamp och spenat

  1. Tina spenaten. Koka upp belugalinserna i rikligt med saltat vatten.
  2. Skala och hacka löken fint. Stek i lite olja på medelvärme tills den mjuknat. Skär champinjoner i skivor och stek ihop med lök, spenat och timjan i några minuter. Tillsätt svartpeppar efter smak och till slut sojasåsen.
  3. När linserna kokat klart, häll av vattnet, blanda linserna med svamp- och spenatblandningen och tillsätt den rivna osten.
  4. Fyll dina piroger.

Fyllning 2 - Zucchini och fetaost

  1. Riv hela zucchinin och krama ur vattnet. Lägg undan 1/3 till såsen.
  2. Finhacka rödlök, oliver och tomater. Mosa bönorna.
  3. Rör ihop zucchini, rödlök, oliver, tomater, bönor, timjan, chiliflakes och smulad fetaost till en röra. Fyll dina piroger.

Sås till zucchinipirogen

  1. När pirogerna är i ugnen, gör såsen: Pressa eller riv vitlöken. Blanda ihop med den undanlagda rivna zucchinin och crème fraiche/yoghurt.
  2. Blanda i dill och salta och peppra efter smak. Ringla lite olja över.
  3. Häll över i tättslutande burk eller i en mattermos.