Hanna och Emmas herrgårdspaj

NYHET
Hanna och Emmas herrgårdspaj
Foto: TV4
Hanna Dorsin Emma Peters
Hanna Dorsin Emma Peters

Hanna och Emmas herrgårdspaj

3

15 ingredienser

1 h

En underbart god ostpaj toppad med smetana, löjrom och gräslök. Bjud den med en sallad eller varför inte på buffén eller till kräftkalaset. 

Ingredienser

portioner6

Pajskal

  • 150 g vetemjöl (2,5 dl)
  • 30 g grahamsmjöl (0,5 dl)
  • 10 g sesamfrön (1 msk)
  • 125 g smör, kallt
  • 1 krm salt
  • 1-2 msk vatten (iskallt)

Fyllning

  • 4 ägg, ekologiska
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 200 g herrgårdsost, riven (av lagrad typ, gärna 18 mån)
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar

Till servering

  • smetana
  • löjrom (eller forellrom)
  • gräslök
  • ätbara blommor, gräslöksblommor

Gör så här

  1. Pajdeg
    Skär smöret i tärningar och lägg i matberedare, lägg ner mjöl, salt och frön och kör med pulsknappen tills degen ser ut som stora smulor. Tillsätt vattnet lite i taget och kör maskinen tills det har formats en degboll.
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Tryck ut pajdegen i en pajform med löstagbara kanter, ca 26 cm i diameter, och låt sedan vila i frysen i ca 10-20 minuter för att förhindra att degen glider ner från kanterna.
  4. Medan pajdegen vilar vispar du ihop fyllningen: ägg, grädde och övriga ingredienser.
  5. Nagga pajdegen och förgrädda den i 200 grader i 10 minuter.
  6. Fyllning
    Häll sedan äggstanningen i det förgräddade skalet och sätt in i ugnen 25-30 minuter, tills fyllningen “stannat”. Lägg på aluminiumfolie mot slutet om pajdegen börjar bli mörk.
  7. Servering
    Toppa pajen med smetana, löjrom eller forellrom och rikligt med nyklippt gräslök. Garnera med gräslöksblommor.