Fårikål

30 min + koktid
4
Fårikål
Foto: TV4

En norsk klassiker gjord på får- eller lammkött och vitkål. Serveras med mandelpotatis och flatbröd.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Dryck
Jag har alltid ätit denna rätt med öl och ”akkevit” (norsk snaps) till. Det anses nog vara det klassiska. /Mikael

FrEQuency Lager
Artikelnummer 89075 (330 ml)
Ursprung Sverige
Fårikål vill ha smakrik öl. Man kan också dricka cider till, riktig cider alltså, inte läsk.

5 juni 2014
30 min + koktid
4

Du behöver

  • 1,5 kg fårikålkött (lammbog, fårkött m/ben)
  • 1,5 kg vitkål
  • 4 hela pepparkorn
  • 2 tsk salt
  • 3 dl kokande vatten
  • 1-2 msk vetemjöl
  • mandelpotatis
  • flatbröd

Gör så här

  1. Dela vitkålen i båtar (vitkålen kan gärna förvällas först men inte nödvändigt).
  2. Lägg kött och kål lagvis i en gryta (kött nederst med fettsidan ned).
  3. Strö salt och peppar mellan lagren (pepparkornen kan läggas i en te-sil om man vill, samt 1-2 tsk vetemjöl).
  4. Häll på kokande vatten och koka upp. Låt fårikålen koka på svag värme till köttet är mört och lossnar från benet i ca 1,5 – 2 timmar (kött av får behöver längre tid än lamm).
  5. Servera fårikålen rykande varm på varma tallrikar med nykokt mandelpotatis och flatbröd.
Kommentera receptet

Fler goda recept