Gyoza med kål- och päronsallad

Gyoza med kål- och päronsallad
Foto: TV4

Gyoza med kål- och päronsallad

Av: Mattias - Göteborg

Från: Halv åtta hos mig

34 ingredienser

Gyoza, stekta och ångkokta dumplings med fläskfärs. Servera med nudlar och asiatisk kålsalllad med nudlar, grönsaker och jordnötter.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Dryckestips
Asahi öl

Ingredienser

portioner

Lime- och chilisoja

  • 0,5 dl japansk soja (söt, ljus soja)
  • 0,5 dl chilisås
  • 1 röd chilifrukt, finhackad med kärnor
  • 1 klyfta vitlök, finhackad (kan uteslutas)
  • 1 limefrukt, pressad saft
  • 1 msk risvinäger
  • 1 msk mirin
  • 1 msk matolja
  • Massor med färsk koriander, hackad (köp i asiatisk matbutik)

Asiatisk kålsallad

  • vitkål
  • rödkål
  • 0,5 förp äggnudlar
  • 1 päron
  • 1 äpple
  • 1 morot
  • 0,5 paprika
  • 2 msk inlagd ingefära
  • jordnötter, hackade/krossade
  • färsk koriander, hackad
  • 2 tsk röd stark sås (Sriracha hot chili sås)
  • 1 limefrukt, pressad saft
  • 1 msk risvinäger
  • 2 msk sesamolja

Gyoza

  • 200 g fin fläskfärs
  • wontonplattor, finns att köpa färdiga i asiatiska matbutiker
  • 1 klyfta vitlök, finhackad
  • 1 röd chilifrukt, hackad, utan kärnor
  • salladslök, hackad
  • färsk koriander, hackad
  • 1 msk japansk soja
  • 1 msk fisksås
  • 1 msk mirin
  • 0,5 msk strösocker
  • färsk ingefära, hackad (efter smak)

Gör så här

Lime- och chilisoja

  1. Blanda alla ingredienser i en skål.

Asiatisk kålsallad

  1. Strimla grönsaker och frukt med en mandolin. Hacka ingefära. Hacka rikligt med färsk koriander (köp den i asiatisk matbutik, storköpens krukor är smaklösa).
  2. Blanda ihop allt och tillsätt limejuice, vinäger, sesamolja och röd stark Srirachasås. Krossa jordnötter med en mortel. Koka äggnudlar och kyl med kallt vatten.Servera salladen över nudlarna och strö över krossade jordnötter.

Gyoza

  1. Blanda alla ingredienser i en bunke. Lägg ut gyozaskinnet på bakpapper och lägg ut en klick fläskfärs (storlek som en femkrona). Vik plattorna först på mitten över färsen och vik sedan små veck i kanterna. Fukta eventuellt kanterna något för att enklare få dem att fästa.
  2. Lägg gyozaknyten i olja i en stekpanna. Låt undersidan bli gyllenbrun (vänd inte på dem, endast undersidan skall ha stekyta).
  3. Slå på vatten så pannan blir bottenfylld. Lägg lock på pannan och ånga tills vattnet kokat bort. Kolla av så de inte bränns. Servera.