Grillad lammytterfilé, ört- och smörslungade primörer med ramslök och chèvrekräm

koket.se
Grillad lammytterfilé, ört- och smörslungade primörer med ramslök och chèvrekräm
Foto: TV4

Grillad lammytterfilé, ört- och smörslungade primörer med ramslök och chèvrekräm

Av: Magnus - Visby

Från: Halv åtta hos mig

17 ingredienser

70 min

Grillad lammytterfilé serveras med smörslungad potatis och sås med getost och ramslök.

Dryckestips: Campolieti Ripasso, (6792)
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se Magnus - Visby laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Lammytterfilé

  • 600 g lammytterfilé
  • 0,5 dl olivolja (av god kvalitet)
  • 1 dl färska örter, hackade (t ex rosmarin, timjan)
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 msk havssalt
  • 1 msk peppar

Ört- och smörslungade primörer

  • 400 g färskpotatis (gärna små)
  • 50 g sockerärtor
  • 100 g grön sparris
  • 100 g körsbärstomater
  • 0,5 kruka färsk persilja, finhackad
  • 50 g smör

Ramslök- och chèvrekräm

  • 2 dl grekisk yoghurt
  • 150 g chèvreost
  • 3 msk ramslök, finhackad
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Ramslök- och chèvrekräm
  2. Börja med att blanda ingredienserna till krämen i en skål. Börja med att vispa ihop yoghurten och chèvren, tillsätt sedan ramslöken och rör runt. Smaka av med salt och peppar. Täck med plastfilm och ställ in i kylen.
  3. Lammytterfilé
  4. Finhacka kryddorna. Putsa filén. Pensla sedan med lite olivolja och gnid in kryddorna. Låt köttet vila i rumstemperatur.
  5. Tänd sedan grillen och börja förbered de ört- och smörslungade primörerna.
  6. Ört- och smörslungade primörer
  7. Börja med att förkoka potatisen cirka 10 minuter så att den nästan är klar inuti. Häll sedan av vattnet och låt svalna.
  8. Koka upp vatten i en stekpanna tillsammans med lite havssalt och lite smör. Lägg i sparrisen och låt sjuda i 3 minuter. Plocka sedan upp sparrisen och lägg åt sidan. Den skall inte vara färdigkokt.
  9. Smält sedan smöret i en traktörpanna och stek potatisen på medelvärme tills den får en trevlig stekyta, ställ sedan åt sidan och återgå till lammytterfilén.
  10. Grilla köttet och använd en stektermometer. Vänd köttet en gång, plocka sedan av det när innertemperaturen är 56 grader. Rulla in i ett smörpapper och låt stå 10 minuter. Återgå sedan till ört- och smörslungade primörerna.
  11. Sätt på plattan igen och lägg i lite mer smör, lägg sedan i sockerärtorna, cocktailtomaterna och sparrisen och sist persiljan. Stek sedan i 5 minuter på medelhög värme.
  12. Servering
  13. Skär upp köttet i centimetertjocka skivor och lägg sedan upp primörerna och sist krämen. Toppa med en rosmarinkvist.