Rådjurssadel med potatis- och jordärtskockspuré

Foto: TV4
Rådjurssadel med potatis- och jordärtskockspuré
18 ingredienser
120 min
Rådjurssadel med potatis- och jordärtskockspuré och blåbärssås.Vilt när det är som bäst. Med len puré och spännande sås.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Se fler recept från
Ingredienser
Rådjurssadel och puré
- 1 kg rådjurssadel
- 600 g potatis
- 300 g jordärtskocka
- 2 dl mjölk
- 100 g smör
- 1 krm vitpeppar
- 1 krm salt
- 0,5 msk tryffelolja
Sås
- 1 rödlök
- 8 enbär
- 1 tsk vitpepparkorn
- 2 msk smör
- 2 dl rött portvin
- 6 dl viltfond
- 3 dl blåbär
- 1 dl mörk sirap
- 4 msk rödvinsvinäger
- 100 g smör
Gör så här
- Koka potatisen tillsammans med jordärtskockorna tills de mjuknat. Pressa med potatispress.
- Värm mjölken tillsammans med smöret och vitpeppar. Vänd ner i potatisen, tillsätt salt och smaka av med eventuellt mer peppar.
- Tillsätt sedan tryffeloljan, men ta lite lite i taget, och smaka av hela tiden.
- Skala och hacka löken, krossa enbären och vitpepparkorn. Fräs detta i 2 msk smör i en kastrull. Häll på portvin och buljong och koka ihop en stund.
- Kör blåbär, sirap och vinäger till en slät sås i en mixer.
- Sila den reducerade viltfonden och häll i den i mixern, och kör det ytterligare i mixern.
- Häll såsen i en kastrull och hetta upp igen. Vispa i smöret strax före servering och smaka av med salt och peppar. Lägg eventuellt i några blåbär vid servering.
- Salta och peppra köttet ordentligt, stek i varm panna i smör. Den ska få färg på alla sidor.
- Lägg i panna och sätt in på 175 grader i ugnen. Innertemp bör ligga runt 55 grader. Ta ut köttet och låt det vila en kvart innan servering.