Lammstek från grillen med äppelrök

Lammstek från grillen med äppelrök
Foto: TV4

Lammstek från grillen med äppelrök

11

29 ingredienser

1,5-2 h

Grillad lammstek smaksatt med äpple serveras med rotfruktsgratäng och calvadossås.

Dryck
Valréas 2012 från den franska kvalitetsproducenten Michel Chapoutier bjuder på en välbalanserad kryddig och fruktig smak som gör sig utmärkt till robusta rätter med lamm.  Art.nr: 12815 Ursprung: Frankrike
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner4

Lammstek

  • 1,5 kg lammstek
  • 2 äpplen, i tärningar
  • 3 dl äppelmust
  • 0,5 dl calvados
  • rosmarin
  • svartpeppar
  • salt
  • äppelflis, blötlagd

Rotfruktsgratäng

  • 5 potatisar
  • 2 morötter
  • 1 palsternacka
  • 1 bit rotselleri
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 5 dl vispgrädde
  • salt
  • peppar

Calvadossås

  • 1 schalottenlök
  • 1 grönt äpple
  • 1 msk smör
  • 1 tsk svartpeppar, krossad
  • 1 lagerblad
  • 0,5 dl calvados
  • 2 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • 1 msk kalvfond
  • 1 tsk äppelcidervinäger
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Lammstek
    Köttet putsas och marineras med must, calvados och kryddor 3 timmar, binds upp och späckas med äppeltärningar.
  2. Lägg blötlagd äppelflis på kolen. Lägg köttet på grillen med indirekt värme (ej över kolen). Stek på låg värme tills det får en innertemperatur på ca 57 grader 1,5-2 timmar.
  3. När köttet är klart, låt det vila i folie i ca 20 min innan du skär upp det.
  4. Rotfruktsgratäng
    Skala och skiva rotfrukterna och löken.
  5. Varva ingredienserna i en smörad form salta och peppra, slå på grädden sätt in i ugnen på 225 grader i 1 timme.
  6. Calvadossås
    Hacka lök och äpple, bryn i smöret med peppar och lagerblad.
  7. Slå på calvadosen och koka bort alkoholen, tillsätt därefter grädde, mjölk, fond och vinäger. Låt koka fem minuter sila och red av. Smaka av med salt och peppar och calvados.