Marinerad lammytterfilé med chèvrerisotto

Marinerad lammytterfilé med chèvrerisotto
Foto: TV4

Marinerad lammytterfilé med chèvrerisotto

Av: Göran - Göteborg

Från: Halv åtta hos mig

30 ingredienser

Marinerad lammytterfilé med chèvrerisotto, bönor och tryffelsås.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig

Ingredienser

  • 600 g lammytterfilé

marinad

  • 1 dl olivolja
  • 2 dl rött vin
  • 2 tsk salt
  • 3 msk färsk rosmarin, hackad
  • 3 msk färsk timjan, hackad
  • 6-8 klyftor vitlök, hackade
  • 1 tsk svartpeppar, nymald
  • 4 krm chilipulver
  • salt
  • peppar

Chèvrerisotto

  • 4 dl arborioris
  • 2 dl grädde
  • 1 schalottenlök
  • 2-3 klyftor vitlök
  • 100 g chèvreost
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 0,5 l kycklingbuljong, till spädning
  • salt
  • peppar

Tryffelsås

  • 3 dl kalvfond
  • 2 dl rött vin
  • 2 schalottenlökar
  • 1 msk strösocker
  • 1 msk smör
  • tryffelolja (av god kvalitet)

Smörslungade bönor

  • svarta bönor och/eller sojabönor
  • färsk rosmarin, Hackad
  • färsk timjan, Hackad
  • färsk basilika, hackad

Gör så här

Lammytterfilé

  1. Blanda samman ingredienserna till marinaden och lägg den tillsammans med lammfilén i en plastpåse, blanda väl. Marinera i kylskåp i minst två timmar.
  2. Sätt ugnen på 120 grader.
  3. Stek lammytterfilén hastigt i olivolja i en stekpanna på hög värme så att den får fin stekyta.
  4. Sätt in lammytterfilén i ugn i cirka 20 minuter, tills innertemperatur är 55 grader.
  5. Låt köttet vila 15 minuter i aluminiumfolie så innertemperaturen stiger till 60 grader (rosa kött).
  6. Skär köttet i 2 cm tjocka skivor.

Chèvrerisotto

  1. Koka upp grädden i en kastrull (rostfri), smula i chèvre och mixa till en slät sås med stavmixer.
  2. Finhacka schalottenlök och vitlök och stek lätt i olivolja, blanda i och hetta upp riset under omrörning.
  3. Häll i vinet och låt koka ihop, späd risotton med chèvregrädden och kycklingbuljongen under omrörning tills risotton får en krämig konsistens och riset har ett mjukt skal med fast kärna. Salta och peppra efter smak.

Smörslungade bönor

  1. Blanda kokta bönor alternativt avrunna och sköljda burkbönor med smält smör. Blanda i de hackade örterna, salta och peppra efter smak.

Tryffelsås

  1. Finhacka och fräs schalottenlökarna i smör, blanda i socker och låt detkaramelliseras.
  2. Tillsätt rödvinet och reducera (koka ned) blandningen till ungerfär en tredjedel.
  3. Häll på kalvfond och koka ihop såsen simmig, smaka av såsen med tryffelolja, salt och peppar. Om du vill ha såsen lite tjockare så red med maizena. Blanka slutligen av såsen med en klick smör.