Vilt svin på rymmen

Vilt svin på rymmen
Foto: tv4

Vilt svin på rymmen

Av: Camilla - Malmö

Från: Halv åtta hos mig

22 ingredienser

2 h

Helstekt vildsvin på bädd av sparris. Serveras med potatisgratäng, svampkräm och skysås.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 1 kg vildsvinsfilé
  • 3-4 sparrisar/person

marinad

  • 2 klyftor vitlök
  • 1 msk soja
  • 1-1,5 dl rökig whisky
  • ca 1,5 dl olivolja
  • ca 0,5 tsk timjan
  • salt
  • peppar

Svampsås

  • 10 champinjoner
  • 0,5 gul lök
  • ca 1 msk viltfond
  • salt
  • peppar
  • 2 dl crème fraîche
  • ev coloritsoja

Potatisgratäng

  • ca 1 kg potatis
  • 1-2 klyftor vitlök
  • 5 dl vispgrädde
  • salt
  • peppar
  • 125 g gratängost, riven

Gör så här

  1. Lägg köttet i marinaden i minst 8 timmar före tillagning.

Svampsås

  1. Finhacka och bryn löken.#
  2. Finhacka champinjonerna, blanda med löken plus lite salt och svartpeppar.#
  3. Häll i viltfonden. Låt vätskan reduceras bort något.#
  4. Ta av järnet från spisen och rör i 2 dl crème fraiche. Mörka något efter önskat utseende, med coloritsoja.#
  5. Häll i alltsammans i en stavmixer eller liknande för en jämn och len kräm. Ställ in i kylen. Blir godast om den får stå över natten.

Potatisgratäng

  1. Sätt ugnen på 225 grader och smörj en ugnssäker form.#
  2. Skala och skiva potatisen i tunna skivor och lägg i formen.#
  3. Salta och peppra mellan lagren och tillsätt vitlöksklyftor.#
  4. Ringla över grädden och strö över osten. Grädda i ugnen i ca 45-50 minuter.

Vildsvinet

  1. Sätt ugnen på 110 grader.#
  2. Ta fram vildsvinet ur kylen och lägg köttet i en varm panna med en stor klick smör. Stek på alla sidor, och lägg den sedan in i ugnen i ca 20 minuter. Eller tills den uppnått en temperatur på ca 67-72 grader, beroende på hur välstekt köttet önskas. Även marinaden skall hällas i stekpannan eller ugnsformen.#
  3. Därefter tas köttet ut och läggs i folie för att vila i 20 minuter.#
  4. Sila skyn och häll över i en kastrull, värm upp och låt sjuda.#
  5. Stek den gröna sparrisen i en stekpanna.#

Servering

  1. Lägg 4 st gröna sparrisar på tallriken.
  2. Lägg ett par tunt skurna skivor kött över sparrisen.
  3. Lägg på potatisgratängen vid sidan om köttet.
  4. Dra ut en klick svampkräm i ena hörnet. Ringla skysåsen över köttet.