Halstrade pilgrimsmusslor med dressing

Halstrade pilgrimsmusslor med dressing
Foto: Tv4

Halstrade pilgrimsmusslor med dressing

Av: Birgitta - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

12 ingredienser

20 m

Halstrade pilgrimsmusslor med citrongräs-och mandarindressing är en läcker förrätt.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten där är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 1 mandarin, saften och det rivna skalet
  • 1 limefrukt, saft och det rivna skalet
  • 40 ml rapsolja
  • 20 ml fisksås
  • 40 ml ljus sirap
  • 1 stjälk citrongräs, finhackad
  • 1 röd chilifrukt, finhackad
  • 1,5 dl färsk koriander, hackad (spara lite kvistar till dekoration)
  • 1,5 dl basilika, hackad
  • 12 pilgrimsmusslor, ta bort muskeln på sidan om den är kvar
  • salt
  • 1 msk smör

Gör så här

Dressing

  1. Blanda mandarinjuice, limejuice, 20 ml av oljan, fisksås, sirap, citrongräs, chilin och örtkryddorna i en skål och vispa ihop med en gaffel.

Pilgrimsmusslorna

  1. Torka av pilgrimsmusslorna med hushållspapper och salta dem lätt på båda sidor. Hetta upp en stekpanna på hög värme och häll på resterande 20 ml rapsolja.
  2. Stek pilgrimsmusslorna ca 1 minut på ena sida, de ska få fin färg, men behålla en rå kärna i mitten. Lägg i en klick smör och stek på andra sidan ca 30 sekunder, och ös smöret över dem under stekningen.
  3. Lägg upp dem på en förrättstallrik, ringla dressingen över och garnera med koriander och servera genast.