Halstrad torskrygg med säsongens primörer

koket.se
Halstrad torskrygg med säsongens primörer
Foto: Tv4

Halstrad torskrygg med säsongens primörer

19 ingredienser

30 m

Halstrad torskrygg på en bädd av säsongens primörer tillsammans med sandefjordsås och löjrom är en rätt som alltid går hem hos gästerna.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig säsong 24, år 2022. Recepten därifrån är komponerade av amatörkockar, Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se Kim - Stockholm 2 laga receptet

koket.se
Spela video

Ingredienser

portioner

Halstrad torskrygg

  • 600 g torskrygg, benfri (gärna med skinn, GourmetFood, MSC-certifierad - grön via wwf)
  • 3 dl vatten
  • 0,5 dl salt

Primörer i ugn

  • 200 g gulbeta
  • 8 morötter (små/medelstora)
  • 2-3 msk olivolja
  • 1 citron
  • 2 tsk flingsalt
  • 1 tsk svartpeppar
  • 2 msk färsk rosmarin, hackad

Sandefjordsås med löjrom

  • 2 dl grädde
  • 2 dl crème fraîche
  • 100 g smör
  • salt
  • peppar
  • 0,5 citron, saften
  • 1 knippe gräslök, finhackad
  • 100 g Kalix löjrom (eller forellrom, GourmetFood, fiskad i Bottenviken, gul enligt wwf)
  • dill (till garnering)

Gör så här

Halstrad torskrygg

  1. Blanda salt och vatten och rör om tills saltet löses upp.
  2. Skär torsken i fyra bitar (för fyra portioner) och lägg i lagen i ca 30 minuter.
  3. Sätt ugnen på 125 grader.
  4. Lyft upp torsken ur lagen och torka den torr med hushållspapper.
  5. Halstra fisken hastigt på skinnsidan i en het stekpanna med olja tills den fått fin färg.
  6. Lägg fisken i en smord ugnsform med skinnsidan uppåt och ställ in i ugnen tills innertemperaturen är ca 44 grader, det tar ca 20–30 minuter.

Primörer i ugn

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Koka gulbetorna tills de mjuknat (ca 20 minuter) och skär i mindre bitar.
  3. Skala morötterna och dela en gång på längden.
  4. Blanda olivolja, saften av en citron, flingsalt, svartpeppar och hackad rosmarin i en skål.
  5. Häll blandningen över rotfrukterna i en ugnsfast form och placera i mitten av ugnen i ca 20 minuter.

Sandefjordsås med löjrom

  1. Koka upp grädde och crème fraîche på medelhög värme.
  2. Rör ner rumstempererat smör och smaka av med salt, peppar och citronsaft. Ställ sedan åt sidan.
  3. Finhacka gräslök precis innan servering och rör ner det och löjrom i såsen.