Halstrad pilgrimsmussla med blomkål

Halstrad pilgrimsmussla med blomkål
Foto: Tv4

Halstrad pilgrimsmussla med blomkål

1

13 ingredienser

40 m

Halstrad pilgrimsmussla med blomkålspuré, currysmör och stenbitsrom.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 1 blomkål
  • 1 dl grädde (eller mjölk)
  • champagnevinäger (eller vitvinsvinäger)
  • 12 pilgrimsmusslor
  • olja
  • 100 g smör
  • 1 msk curry
  • salt

Picklingslag

  • 1 dl ättiksprit 12 %
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl vatten

Servering

  • 4 msk stenbitsrom
  • 1 kruka gräslök, finhackad

Gör så här

  1. Blanda picklingslagen och värm upp den. 
  2. Hyvla en fjärdedel av blomkålen tunt på mandolin, eller med en osthyvel/skalare. Lägg den hyvlade blomkålen i skål och häll på den varma picklingslagen så att det täcker.
  3. Resten av blomkålen hackar du ner och lägger i en kastrull. 
  4. Slå på grädde, vatten och salt. Koka sedan blomkålen mjuk i cirka 15 minuter.
  5. Mixa det sedan till en slät puré med lite av kokvätskan, antingen med en mixer eller stavmixer (har man varken eller så går det bra att mosa med en elvisp, den blir inte lika slät dock).
  6. Smaka av med champagnevinäger och/eller vitvinsvinäger och salt. 
  7. Torka av pilgrimsmusslorna och stek dem i en het oljad och saltad stekpanna i ca 2 minuter.
  8. Vänd musslorna och tillsätt smör och curry. Stek i ytterligare 1 minut. Stäng av värmen. 
  9. Montera ihop rätten genom att lägga blomkålspuré i botten, toppa med pilgrimsmusslorna, currysmöret, picklad blomkål, stenbitsrom och hackad gräslök.