Halstrad och lättgravad makrill med hovmästarsås

NYHET
Halstrad och lättgravad makrill med hovmästarsås
Foto: TV4
Nils Molinder KK 2024
Nils Molinder KK 2024

Halstrad och lättgravad makrill med hovmästarsås

28 ingredienser

30 min

Halstrad och lättgravad makrill med hovmästarsås är en perfekt rätt att njuta av i sensommarvärmen.

Ingredienser

4 - 6 portioner

Gravning

  • 0,6 dl strösocker
  • 0,4 dl salt
  • 20 vitpepparkorn, mortlade
  • 1 knippe dill

Hovmästarsås

  • 1 msk vinäger, gärna röd
  • 1 msk strösocker
  • 0,5 dl svensk senap (t.ex. slottssenap)
  • 1 msk dijonsenap (osötad)
  • 2 dl matolja
  • 2 msk färsk dill, finhackad
  • 1 cl portvin
  • salt
  • peppar

Panerad mjölke

  • mjölke
  • vetemjöl
  • mjölk
  • olja
  • salt

Romsås på makrillrom

  • romsäck
  • 3 dl vatten
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • dillstjälkar
  • 1 tsk salt
  • 1 dl majonnäs
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 msk crème fraîche
  • 1 msk färsk dill, hackad
  • salt
  • peppar

Servering

  • kokt potatis

Gör så här

Gravning

  1. Blanda socker, salt och peppar.
  2. Gnid in gravblandningen i fisken.
  3. Placera hackade dillstjälkar mellan filéerna och lägg ihop fisken med köttsidorna emot varandra.
  4. Låt stå i rumstemperatur i ca 30 minuter.

Hovmästarsås

  1. Blanda vinäger, socker och senap.
  2. Tillsätt därefter lite olja i taget under kraftig vispning.
  3. Smaksätt med salt och peppar samt dill och portvin.

Panerad mjölke

  1. Panera mjölke i mjöl, mjölk och sedan i mjöl igen.
  2. Fritera i olja som är 180 grader varm och avsluta med att salta.

Romsås på makrillrom

  1. Koka romsäckarna i vatten, vinäger, dillstjälkar och salt i ca 4-5 minuter, låt sedan svalna.
  2. Rensa ur romkornen från säckarna.
  3. Tillsätt majonäs, senap och crème fraîche.
  4. Smaka av med salt och peppar samt hackad dill.

Servering

  1. Smörj en stekpanna med lite olja med hjälp av en bit hushållspapper.
  2. Låt pannan bli rejält varm.
  3. Halstra makrillen i ca 1 minut på vardera sida.
  4. Servera makrillen med hovmästarsås och nykokt potatis.