• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Halstrad lax med gräddkokt persiljerot

Halstrad lax med gräddkokt persiljerot
Tom Sjöstedt 2016
Tom Sjöstedt 2016

Halstrad lax med gräddkokt persiljerot

3 steg att laga

16 ingredienser

25 m

Persiljeroten är en lite ovanlig rotfrukt, men gräddstuvad med lök och vitt vin så blir den magisk, "stjärnkrogsnivå" enligt Tom själv. Serveras med halstrad lax och forellrom.

Hittar du inte persiljerot, ersätt den med palsternacka.

Ingredienser

4 portioner

Gräddkokt persiljerot

  • 600 g persiljerot
  • 1 gul lök, skalad
  • 2 msk smör
  • 1 dl vitt vin
  • 2 dl grädde
  • 2 dl crème fraîche
  • 0,5 citron, skalet
  • salt
  • peppar

lax

  • 800 g laxfilé utan skinn
  • salt
  • peppar
  • olivolja

Garnering

  • forellrom
  • körvel
  • krasse

Gör så här

  1. Gräddkokt persiljerot
    Skala persiljerötterna. Dela i mindre bitar. Koka mjuka i saltat vatten.
  2. Hacka löken och svetta mjuk i smöret. Slå på vinet och grädden låt reducera till hälften. Tillsätt crème fraiche och sist persiljeroten. Smaka av med citron, salt och peppar.
  3. Halstrad lax
    Salta och peppra och stek laxen i olja på hör värme runt om tills den fått fin yta. Vill du ha den tillagad rakt igenom, baka i ugnen på 100 grader tills fisken är helt klar efter stekning.