Halstrad kolja med skaldjursvinägrett

NYHET
Halstrad kolja med skaldjursvinägrett
Foto: Fredrik Eriksson
Fredrik Eriksson ny
Fredrik Eriksson ny

Halstrad kolja med skaldjursvinägrett

30 ingredienser

30 min + 2 h

Halstrad kolja med skaldjursvinägrett blir en festlig och fräsch middag att njuta av i helgen.

Fredriks vintips:
Casal di Serra Classico Superiore
Umani Ronchi 2024 
Nr 12419

Ingredienser

portioner

Buljong

  • 1 gul lök, fint tärnad
  • 1 morot, fint tärnad
  • 1 bit rotselleri, fint tärnad
  • räkskal
  • olivolja
  • 1 tsk vitpeppar
  • 2 lagerblad
  • 1 kvist färsk timjan
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 dl vitt vin
  • 2 dl vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • salt
  • svartpeppar
  • ev citronsaft

Skaldjursvinägrett

  • 2 tomater
  • 0,5 gurka
  • 1 rödlök
  • 1 dl olivolja
  • 1 citron
  • 2 msk kapris
  • 1 knippe basilika
  • salt
  • svartpeppar
  • 4 klyftor vitlök, grovt skurna

Potatis

  • 8 potatisar
  • olivolja

Kolja

  • 500-600 g kolja
  • olivolja

Servering

  • 1 knippe basilika

Gör så här

Buljong

  1. Fräs grönsaker och räkskal i olivolja.
  2. Tillsätt kryddorna, tomatpuré, vin, vatten och buljongtärningen. Låt sjuda i 10 minuter.
  3. Ställ sedan grytan åt sidan och låt kallna i ett par timmar.
  4. Sila sedan av grytan och koka ner buljongen tills ca 1,5 dl återstår.
  5. Smaksätt buljongen med salt samt svartpeppar och montera ner lite olivolja. Tillsätt eventuellt även lite syra i form av citronsaft.

Skaldjursvinägrett

  1. Börja med att blanchera tomaterna.
  2. Skala, kärna ur och tärna sedan tomaterna grovt.
  3. Skala, kärna ur och tärna gurkan fint.
  4. Finhacka rödlöken.
  5. Blanda ingredienserna med lite olivolja, citronskal, kapris, lite strimlad basilika, salt och svartpeppar.

Potatis

  1. Tärna potatisen.
  2. Råstekt sedan potatisen med vitlök och olivolja i ca 15 minuter på låg värme.

Kolja

  1. Skär koljan i 4 bitar.
  2. Halstra fiskbitarna i olivolja i ca 3 minuter per sida, tiden varierar beroende på tjocklek.

Servering

  1. Lägg upp potatis och kolja på grönsakerna och ringla över vinägretten.
  2. Servera buljongen till.
  3. Avsluta med basilikablad.