Halstrad fjällröding med smörkokt gurka

koket.se
halstrad fjallroding fredrikeriksson
Fredrik Eriksson ny
Fredrik Eriksson ny

Halstrad fjällröding med smörkokt gurka

10 ingredienser

30 m

Halstrad fjällröding från Lando med smörkokt gurka, tomat, pepparrot och dill är en rätt som gör sig riktigt bra till påsk.
Servera gärna mandelpotatis till!

Se Fredrik Eriksson laga receptet

koket.se
Starta receptvideo

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 1 gurka
  • 2-3 tomater (beroende på storlek)
  • 4 fjällrödingfilé (Landö, gärna med skinnet kvar) [á150 g]
  • olja
  • 50 g smör
  • 3 citroner
  • 1 bit färsk pepparrot
  • 1 kruka dill
  • salt
  • vitpeppar

Gör så här

  1. Skala gurkan och kärna ur den. Skär den i bitar stora som sockerbitar och salt lätt.
  2. Gör ett snitt i tomaterna och släpp ner dem i kokande vatten i 10 sekunder. Kyl ner och skala dem sedan.
  3. Kärna ur tomaterna men spara kärnhuset till senare.
  4. Tärna tomatköttet.
  5. Stek rödingen i olja i en medelvarm panna så du får ett krispigt skinn, salta och peppra. Stek först ca 5 minuter på skinnsidan, vänd sedan och låt gå klart på resterande värme. Tillsätt en liten klick smör.
  6. Värm gurkan i sitt eget spad några minuter.
  7. Ta upp gurkan och blanda med tomaterna, håll ljummet.
  8. Montera ner smöret i gurkvätskan, smaksätt med citron, salt och vitpeppar. Den blir lite simmig i konsistens.
  9. Servera rödingen med ljummen tomat- och gurksallad, nyriven pepparrot, plockad dill och smörsky.