Halstrad fjällröding med smörkokt gurka

koket.se
halstrad fjallroding fredrikeriksson
Fredrik Eriksson ny
Fredrik Eriksson ny

Halstrad fjällröding med smörkokt gurka

10 ingredienser

30 m

Halstrad fjällröding från Lando med smörkokt gurka, tomat, pepparrot och dill är en rätt som gör sig riktigt bra till påsk.
Servera gärna mandelpotatis till!

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 1 gurka
  • 2-3 tomater (beroende på storlek)
  • 4 fjällrödingfilé (Landö, gärna med skinnet kvar) [á150 g]
  • olja
  • 50 g smör
  • 3 citroner
  • 1 bit färsk pepparrot
  • 1 kruka dill
  • salt
  • vitpeppar

Gör så här

  1. Skala gurkan och kärna ur den. Skär den i bitar stora som sockerbitar och salt lätt.
  2. Gör ett snitt i tomaterna och släpp ner dem i kokande vatten i 10 sekunder. Kyl ner och skala dem sedan.
  3. Kärna ur tomaterna men spara kärnhuset till senare.
  4. Tärna tomatköttet.
  5. Stek rödingen i olja i en medelvarm panna så du får ett krispigt skinn, salta och peppra. Stek först ca 5 minuter på skinnsidan, vänd sedan och låt gå klart på resterande värme. Tillsätt en liten klick smör.
  6. Värm gurkan i sitt eget spad några minuter.
  7. Ta upp gurkan och blanda med tomaterna, håll ljummet.
  8. Montera ner smöret i gurkvätskan, smaksätt med citron, salt och vitpeppar. Den blir lite simmig i konsistens.
  9. Servera rödingen med ljummen tomat- och gurksallad, nyriven pepparrot, plockad dill och smörsky.