Halstrad fjällröding från Lando med smörkokt gurka, tomat, pepparrot och dill är en rätt som gör sig riktigt bra till påsk. Servera gärna mandelpotatis till!
4 fjällrödingfilé (Landö, gärna med skinnet kvar) [á150 g]
olja
50 g smör
3 citroner
1 bit färsk pepparrot
1 kruka dill
salt
vitpeppar
Gör så här
Skala gurkan och kärna ur den. Skär den i bitar stora som sockerbitar och salt lätt.
Gör ett snitt i tomaterna och släpp ner dem i kokande vatten i 10 sekunder. Kyl ner och skala dem sedan.
Kärna ur tomaterna men spara kärnhuset till senare.
Tärna tomatköttet.
Stek rödingen i olja i en medelvarm panna så du får ett krispigt skinn, salta och peppra. Stek först ca 5 minuter på skinnsidan, vänd sedan och låt gå klart på resterande värme. Tillsätt en liten klick smör.
Värm gurkan i sitt eget spad några minuter.
Ta upp gurkan och blanda med tomaterna, håll ljummet.
Montera ner smöret i gurkvätskan, smaksätt med citron, salt och vitpeppar. Den blir lite simmig i konsistens.
Servera rödingen med ljummen tomat- och gurksallad, nyriven pepparrot, plockad dill och smörsky.