Hälleflundra – beurre blanc, gul curry och fänkål
Hälleflundra – beurre blanc, gul curry och fänkål
20 ingredienser
40 m
Hälleflundra med gul curry och fänkål är en festlig rätt som passar perfekt till alla festliga högtider.
Ingredienser
- 1 gul lök
- 2 klyftor vitlök
- 1 dl vitt vin
- 2 dl fiskfond ((utspädd eller hemgjord))
- 2 dl grädde
- 2 fänkål
- 4 morötter
- 8 potatisar
- 1 grön chilifrukt
- 1 citron
- salt
- tabasco (grön)
- 1 msk gul currypaste
- 4 msk sojabönor
- 2 msk olivolja
- 1 g saffran
- 1 krm malen gurkmeja
- 1 tsk champagnevinäger
- 560 g hälleflundra (140 g per peson)
- dill (till garnering)
Gör så här
- Fräs försiktigt hackad gul lök och vitlök. Tillsätt vitt vin, fiskfond och grädde efter någon minut.
- Skiva fänkål i små bitar och lägg eventuella rester i såsen.
- Hacka morötterna i små bitar och skiva potatisen i skivor.
- Finhacka grön chili (inklusive kärnhuset) och tillsätt i såsen.
- När såsen kokat ihop till önskvärd konsistens så sila den och smaka av med citron och salt. Önskar ni mer styrka i såsen så smaka av med grön tabasco.
- Värm en stekpanna med lite smör och gul curry. När det börjar fräsa ordentligt så gå i med potatis och morötter, tillsätt sedan fänkål och sojabönor.
- Blanda olivolja, saffran och gurkmeja med vinäger.
- Stek fisken ca 2 minuter per sida till en innertemperaturen på ca 45 grader, det tar olika lång tid beroende på tjockleken på fisken.
- Servera med grönsaker i botten, sås, fisk och garnera med den gula oljan och dill.