Hälleflundra – beurre blanc, gul curry och fänkål

Hälleflundra – beurre blanc, gul curry och fänkål
Foto: Tv4
Kockarnas kamp 2017 Jonas Svensson
Kockarnas kamp 2017 Jonas Svensson

Hälleflundra – beurre blanc, gul curry och fänkål

20 ingredienser

40 m

Hälleflundra med gul curry och fänkål är en festlig rätt som passar perfekt till alla festliga högtider.

Ingredienser

portioner
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 dl vitt vin
  • 2 dl fiskfond ((utspädd eller hemgjord))
  • 2 dl grädde
  • 2 fänkål
  • 4 morötter
  • 8 potatisar
  • 1 grön chilifrukt
  • 1 citron
  • salt
  • tabasco (grön)
  • 1 msk gul currypaste
  • 4 msk sojabönor
  • 2 msk olivolja
  • 1 g saffran
  • 1 krm malen gurkmeja
  • 1 tsk champagnevinäger
  • 560 g hälleflundra (140 g per peson)
  • dill (till garnering)

Gör så här

  1. Fräs försiktigt hackad gul lök och vitlök. Tillsätt vitt vin, fiskfond och grädde efter någon minut.
  2. Skiva fänkål i små bitar och lägg eventuella rester i såsen.
  3. Hacka morötterna i små bitar och skiva potatisen i skivor.
  4. Finhacka grön chili (inklusive kärnhuset) och tillsätt i såsen.
  5. När såsen kokat ihop till önskvärd konsistens så sila den och smaka av med citron och salt. Önskar ni mer styrka i såsen så smaka av med grön tabasco.
  6. Värm en stekpanna med lite smör och gul curry. När det börjar fräsa ordentligt så gå i med potatis och morötter, tillsätt sedan fänkål och sojabönor.
  7. Blanda olivolja, saffran och gurkmeja med vinäger.
  8. Stek fisken ca 2 minuter per sida till en innertemperaturen på ca 45 grader, det tar olika lång tid beroende på tjockleken på fisken.
  9. Servera med grönsaker i botten, sås, fisk och garnera med den gula oljan och dill.