Surdegspizza med serranoskina och oliver

Surdegspizza med serranoskina och oliver
Foto: TV4

Surdegspizza med serranoskina och oliver

Av: Gustav Trägårdh

Från: Nyhetsmorgon

19 ingredienser

25 min

En pizza på surdeg, om du har tid. Variera ost och pålägg efter tycke och smak. Servera med en krispig pizzasalla.

Här hittar du ett recept med

surdeg

.

Ingredienser

portioner
  • 800 g vetemjöl
  • 3 dl vatten
  • 1 dl surdeg
  • 75 g oliver
  • 200 g ost
  • 50 g parmesanost
  • 25 g jäst
  • 1 kruka basilika
  • 100 g serranoskinka
  • 1 dl sweet chilisås
  • 100 g röd pesto
  • 2 msk olivolja
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)

Pizzasallad

  • 0,5 vitkål
  • 2 msk balsamvinäger
  • 2 msk olivolja
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)

Gör så här

  1. Gör en surdegsblandning några dagar innan du skall laga surdegspizzan. Det är inget måste med surdeg i pizzadegen, men den tillför mycket så testa gärna.
  2. Blanda mjöl, vatten och surdegen. Arbeta med händerna i ca 10 minuter till en degig smet.
  3. Lägg bakplåtspapper på en ugnsplåt.
  4. Sprid sedan ut degen på pappret så den blir någorlunda jämntjock och så den täcker hela pappret.
  5. Stänk lite olivolja över degen. Om du vill kan du låta degen jäsa en stund, bara om du har tid.
  6. Förbaka degen i ugnen - 200 garder i ca 7 minuter.
  7. Gör pizzasåsen, blanda sweet chili och rödpesto.
  8. När pizzan är förbakad, häll ut såsen över degen. Bre ut den så den täcker.
  9. Täck pizzan med riven ost. Välj ostar du tycker om - variera! Välj ostar med karaktär.
  10. In i ugnen igen - 200 grader i ca 15 minuter.

Pizzasallad

  1. Strimla vitkål och häll olivolja och balsamicovinäger över kålen. Salta och peppra.
  2. ”Knåda” sedan salladen.
  3. Ta ut pizzan ur ugnen, toppa med skina, riven basilika och ca 50 gram riven parmesan.
  4. Smaklig måltid!