Gurkyoghurt med grön chili och tabasco

3 röster
1 dygn
6-8
Gurkyoghurt med grön chili och tabasco
Foto: Lennart Weibull

När jag gör tsatsiki eller grön yoghurt som här brukar jag ”hänga” yoghurten i minst 12 timmar i kylen så att den blir rejält fast och krämig./Mathias

Recept från boken Rutabaga: Med fokus på grönsaker.

Visa mer
1 dygn
6-8

Du behöver

  • 1 slanggurka
  • ca 1 tsk salt
  • 500 g grekisk yoghurt, 10 %
  • 1 litet knippe gräslök
  • 1 grön chili (spansk peppar)
  • ca 4 msk grön tabasco
  • 1 ekologisk lime
  • nymald svartpeppar
  • 2 –3 msk olivolja
  • kaffefilter eller finmaskig bomullsduk

Gör så här

  1. Dag 1
    Skala och riv gurkan grovt på rivjärn. Salta den lätt och blanda väl. Lägg gurkan i ett kaffefilter eller en duk i en sil över natten och låt rinna av i en bunke i kylen.
  2. ”Häng” yoghurten på samma sätt och lika länge.
  3. Dag 2
    Skär gräslöken fint. Skär chilin i fina ringar.
  4. Blanda gurkan med yoghurten. Smaka av med grön tabasco och svartpeppar och kanske lite salt beroende på hur salt gurkan är.
  5. Stryk ut yoghurten på en tallrik och ringla över olivolja. Toppa med gräslök och chili och riv sedan limeskalet fint över alltihop.
  6. Servera direkt till bröd.
28 mars 2018

Laddar fler recept