När jag gör tsatsiki eller grön yoghurt som här brukar jag ”hänga” yoghurten i minst 12 timmar i kylen så att den blir rejält fast och krämig./Mathias
Recept från boken Rutabaga: Med fokus på grönsaker.
Gurkyoghurt med grön chili och tabasco
Foto: Lennart Weibull
Du behöver
- 1 slanggurka
- ca 1 tsk salt
- 500 g grekisk yoghurt, 10 %
- 1 litet knippe gräslök
- 1 grön chili (spansk peppar)
- ca 4 msk grön tabasco
- 1 ekologisk lime
- nymald svartpeppar
- 2 –3 msk olivolja
- kaffefilter eller finmaskig bomullsduk
Gör så här
- Dag 1
Skala och riv gurkan grovt på rivjärn. Salta den lätt och blanda väl. Lägg gurkan i ett kaffefilter eller en duk i en sil över natten och låt rinna av i en bunke i kylen. - ”Häng” yoghurten på samma sätt och lika länge.
- Dag 2
Skär gräslöken fint. Skär chilin i fina ringar. - Blanda gurkan med yoghurten. Smaka av med grön tabasco och svartpeppar och kanske lite salt beroende på hur salt gurkan är.
- Stryk ut yoghurten på en tallrik och ringla över olivolja. Toppa med gräslök och chili och riv sedan limeskalet fint över alltihop.
- Servera direkt till bröd.
28 mars 2018