Gurkrimmad fjällröding med ”falsk råraka” och sandefjordssås
Gurkrimmad fjällröding med ”falsk råraka” och sandefjordssås
22 ingredienser
1 h
Fjällröding är en av Sveriges finaste och mest uppskattade fiskar som både odlas och fiskas vilt. Den som säljs i butik är oftast odlad i iskalla fjällsjöar i norra Sverige. Genom att rimma rödingfiléerna får du ett fastare kött och förhöjer den goda smaken.
Se Jessie Sommarström laga receptet

Ingredienser
Röding
- 0,5 dl salt
- 0,25 dl strösocker
- 1 gurka, skalet
- 1 citron, skalet (använd potatisskalare)
- 5 dl vatten
- 500 g rödingfilé (2 filéer)
Råraka
- 1 kg fast potatis, medelstor
- olja (till fritering)
- salt
Brynt sandefjordssås
- 125 g smör, normalsaltat
- 125 g grädde
- 125 g crème fraîche
- 1 citron
- salt
Cruditéer
- 1 gurka, skalad
- 1 fänkål
- vatten, iskallt
Servering
- 1 rödlök
- 1 kruka gräslök
- 1 kruka dill
- 50 g löjrom (stenbitsrom, forellrom eller tångcaviar)
- citron
Gör så här
Röding
- Blanda salt och socker med skalet från gurkan och citronen i kallt vatten. Rör tills saltet och sockret lösts upp.
- Skär rödingen i 4 bitar.
- Lägg rödingen i rimlagen och låt stå i kylen 15 minuter.
- Lyft upp rödingen ur lagen, skölj bitarna i kallt vatten och torka dem torra med hushållspapper.
Råraka
- Lägg undan 4 potatisar till fritering, skala resten.
- Koka de skalade potatisarna i saltat vatten. Låt koka upp och sjud sedan på medelvärme i ca 20 minuter. Koktiden kan variera beroende på sort och storlek.
- Häll av vattnet och låt potatisen ånga av.
- Riv de råa potatisarna på rivjärnets grova sida. Spola rent från stärkelse och låt ligga i ljummet vatten i 10 minuter.
- Sila potatisen och krama ur all vätska.
- Hetta upp olja i en fritös eller kastrull (fylld till hälften) till 150 grader.
- Fritera potatisen gyllene och krispig. Lyft upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper, salta.
Brynt sandefjordssås
- Bryn smöret i en kastrull och låt svalna en aning. Tillsätt grädde och koka ihop.
- Vänd ner crème fraîche och mixa ihop med en stavmixer. Smaka av med citronjuice och salt.
Röding forts.
- Sätt ugnen på 140 grader.
- Lägg rödingen på en smord plåt med skinnsidan upp.
- Baka i mitten av ugnen till fisken får en innertemperatur på 42 grader i den tjockast delen (ca 6–8 minuter).
- Ta ut fisken och dra av skinnet.
Cruditéer
- Skiva den skalade gurkan och fänkålen tunt på längden på en mandolin.
- Lägg fänkålsskivorna i iskallt vatten några minuter (gärna med isbitar i). Låt rinna av på hushållspapper innan servering.
Servering
- Finhacka rödlök och gräslöken samt plocka dillvipporna från kvistarna.
- Skala och pressa potatisen på en tallrik eller fat. Toppa med friterad potatis, rödlök, gräslök, dill och avsluta med valfri rom.
- Servera med cruditéerna, rödingen och sandefjordsås samt citronklyfta.