Gulärts-”polenta” med svecia, kantareller och tryffel

8 röster
1 h
4
Gulärts-”polenta” med svecia, kantareller och tryffel
Foto: Tv4

Gulärts”polenta” med svecia, kantareller, äpple, kål och tryffel blir en riktigt lyxig och god rätt perfekt till helgen.

Visa mer
1 h
4
4 portioner

Du behöver

Gulärts”polenta”

  • 2 l grönsaksbuljong
  • 5 dl vitt vin
  • 4 schalottenlök, skalad och finhackad
  • 1 klyfta vitlök, skalad och finhackad
  • 0,5 dl olivolja, till stekning
  • 1 kg gula ärtor, torkad och mixade till mjöl
  • 100 g smör
  • 200 g smetana
  • 200 g svecia, finriven
  • salt
  • peppar
  • 1 citron, zest och juice

Svamp

  • 1 kg gula kantareller
  • 5 msk rapsolja
  • 100 g smör
  • 2 schalottenlök, finhackad
  • 2 klyftor vitlök, finskuren
  • 6 kvistar timjan, repad
  • 5 kvistar bladpersilja, finstrimlad
  • salt
  • peppar

Spetskål och äpple

  • 1 spetskål, urkärnad och finstrimlad
  • 1 äpple, rött, svenskt urkärnat och finstrimlad
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 citron, zest och juice
  • salt
  • 1 msk kummin, rostad och malen
  • peppar

Garnering

  • tryffel, svart
  • kantareller, syltade
  • gråärter, friterade
  • örter, valfria
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Gulärts”polenta”
    Värm buljong och vin i en kastrull.
  2. Svetta löken i olivoljan och tillsätt sedan ärtmjölet.
  3. Häll buljongen över löken under omrörning och sjud på låg värme.
  4. När ärtorna mjuknat tillsätter du smör och smetana.
  5. Avsluta med svecia och smaka av med salt, peppar och citron.
  6. Svamp
    Bryn svampen med rapsolja och lite salt i en panna på medelhög värme.
  7. Tillsätt smöret, löken och timjan. Bryn tills det skummar om smöret.
  8. Avsluta med persilja och smaka av med salt och peppar.
  9. Spetskål och äpple
    Blanda kål och äpple i en skål och dressa med olja och citron.
  10. Smaka av med salt, kummin och peppar.
  11. Servering och garnering
    Servera polentan med svampen och salladen på spetskål och äpple.
  12. Garnera med tryffel, syltade kantareller, friterade gråärter och örter.
13 september 2019
Kökets box

laddar fler recept...

Laddar fler recept...