Gulärts-”polenta” med svecia, kantareller och tryffel

Gulärts-”polenta” med svecia, kantareller och tryffel
Foto: Tv4
David lundqvist
David lundqvist

Gulärts-”polenta” med svecia, kantareller och tryffel

32 ingredienser

1 h

Gulärts”polenta” med svecia, kantareller, äpple, kål och tryffel blir en riktigt lyxig och god rätt perfekt till helgen.

Ingredienser

portioner

Gulärts”polenta”

  • 2 l grönsaksbuljong
  • 5 dl vitt vin
  • 4 schalottenlökar, skalad och finhackad
  • 1 klyfta vitlök, skalad och finhackad
  • 0,5 dl olivolja, till stekning
  • 1 kg gula ärtor, torkad och mixade till mjöl
  • 100 g smör
  • 200 g smetana
  • 200 g svecia, finriven
  • salt
  • peppar
  • 1 citron, zest och juice

svamp

  • 1 kg kantareller
  • 5 msk rapsolja
  • 100 g smör
  • 2 schalottenlökar, finhackad
  • 2 klyftor vitlök, finskuren
  • 6 kvistar timjan, repad
  • 5 kvistar färsk bladpersilja, finstrimlad
  • salt
  • peppar

Spetskål och äpple

  • 1 spetskål, urkärnad och finstrimlad
  • 1 äpple, rött, svenskt urkärnat och finstrimlad
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 citron, zest och juice
  • salt
  • 1 msk kummin, rostad och malen
  • peppar

Garnering

  • tryffel, svart
  • kantareller, syltade
  • gråärter, friterade
  • örter, valfria

Gör så här

Gulärts”polenta”

  1. Värm buljong och vin i en kastrull.
  2. Svetta löken i olivoljan och tillsätt sedan ärtmjölet.
  3. Häll buljongen över löken under omrörning och sjud på låg värme.
  4. När ärtorna mjuknat tillsätter du smör och smetana.
  5. Avsluta med svecia och smaka av med salt, peppar och citron.

Svamp

  1. Bryn svampen med rapsolja och lite salt i en panna på medelhög värme.
  2. Tillsätt smöret, löken och timjan. Bryn tills det skummar om smöret.
  3. Avsluta med persilja och smaka av med salt och peppar.

Spetskål och äpple

  1. Blanda kål och äpple i en skål och dressa med olja och citron.
  2. Smaka av med salt, kummin och peppar.

Servering och garnering

  1. Servera polentan med svampen och salladen på spetskål och äpple.
  2. Garnera med tryffel, syltade kantareller, friterade gråärter och örter.