Gröna ärtburgare

Carla von hofsten profilbild nyJosefine Haamer von Hofsten

Gröna ärtburgare

52 ingredienser

1 h + tid i kyl

Det här receptet ger dig en helt perfekt buffé av tillbehör när det är dags för burgare!

Ingredienser

portioner

Burgare

  • 2 ägg
  • 2 dl pankoströbröd
  • 1 gul lök
  • 1,5 tsk örtsalt
  • 3 dl frysta ärtor, tinade
  • 1,5 dl parmesanost, finriven (eller västerbottensost)
  • svartpeppar
  • 2 msk olja (till stekning)
  • 2 msk smör (till stekning)

Klyftpotatis

  • 500 g potatis
  • 1 msk rapsolja
  • 0,5 tsk salt
  • 2 tsk paprikapulver

Hamburgerbröd

  • 25 g jäst
  • 40 g smör
  • 3 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 6 dl vetemjöl
  • 1 ägg

Srirachamajo

  • 0,25 king solo vitlök
  • 1 msk vit balsamvinäger
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 ägg
  • 1 tsk honung
  • ca 1 krm salt [2 rejäla nypor]
  • 2-3 tsk sriracha
  • 2 dl rapsolja

Ramslöksmajonnäs

  • 0,25 king solo vitlök
  • 1 msk vit balsamvinäger
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 tsk honung
  • ca 1 krm salt [2 rejäla nypor]
  • 50 g ramslök
  • 2 dl rapsolja

Kålsallad

  • 300 g vitkål
  • 0,5 king solo vitlök
  • 0,5 msk ingefära, riven
  • 1 msk sesamolja
  • 1 msk vinäger
  • 1 msk japansk soja
  • salt

Karamelliserad lök

  • 2 gula lökar
  • 1 msk smör
  • 1 tsk strösocker
  • salt

Picklad rödlök

  • 0,5 chilifrukt (färsk, valfritt)
  • 1 dl ättiksprit 12 %
  • 1 dl strösocker
  • 3 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 3 lagerblad (valfritt)
  • 3 rödlökar

Gör så här

Burgare

  1. Knäck ner ägget i en mellanstor bunke och rör i panko.
  2. Hacka löken grovt och stek den.
  3. Tillsätt örtsalt, ärtor, parmesan och svarpeppar i bunken med äggsmeten.
  4. Häll även ner den stekta löken i bunken.
  5. Mixa ingredienserna i bunken till en jämn smet med en stavmixer.
  6. Låt smeten stå i ca 7 minuter så att den sväller före stekning.
  7. Värm oljan och smöret i en stekpanna.
  8. Forma din ärtfärs till fyra jämnstora burgare.
  9. Stek burgarna i stekpannan på medelvärme när smöret har tystnat. De ska få en gyllenbrun fin färg på båda sidor.

Klyftpotatis

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Tvätta potatisen och skär den i lika stora klyftor.
  3. Blanda potatisklyftorna med rapsolja, salt och paprikapulver i en bunke.
  4. Sprid ut potatisen på en plåt med bakplåtspapper.
  5. Grädda i ca 30 minuter i övre delen av ugnen.

Hamburgerbröd

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Smula ner jästen i en bunke.
  3. Smält smöret i en kastrull och rör sedan ner vattnet. Känn så att blandningen är 37 grader, om du stoppar i fingret och inte känner något så är det rätt temperatur.
  4. Tillsätt vätskan i bunken med jästen och rör tills all jäst har löst sig.
  5. Tillsätt salt och nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen.
  6. Arbeta degen 10 minuter i maskin eller 15 minuter för hand.
  7. Knåda degen lätt med resten av mjölet.
  8. Forma degen till 4 lika stora släta bollar.
  9. Lägg bollarna på en plåt med bakplåtspapper, lägg över en bakduk och låt jäsa i 20 minuter.
  10. Pensla bröden med uppvispat ägg.
  11. Grädda i ugnen i ca 10 minuter tills bröden har en fin gyllene färg på ovansidan.

Srirachamajo

  1. Skala vitlöken.
  2. Mät upp samtliga ingredienser i en hög mixerbunke.
  3. Tryck ner stavmixern i botten, starta den och håll den under ytan hela tiden tills majonnäsen går ihop. Lyft sedan stavmixern sakta ur bunken samtidigt som du fortsätter att mixa.
  4. Lyfter du mixern för snabbt kan majonnäsen skära sig.

Ramslöksmajonnäs

  1. Skala vitlöken.
  2. Mät upp samtliga ingredienser i en hög mixerbunke.
  3. Tryck ner stavmixern i botten, starta den och håll den under ytan hela tiden tills majonnäsen går ihop. Lyft sedan stavmixern sakta ur bunken samtidigt som du fortsätter att mixa.
  4. Lyfter du mixern för snabbt kan majonnäsen skära sig.

Kålsallad

  1. Skölj och strimla kålen fint.
  2. Skala och riv vitlöken samt ingefäran.
  3. Blanda ihop alla ingredienser och smaka av med salt.

Karamelliserad lök

  1. Skala och skiva löken i 3 mm tjocka skivor.
  2. Stek löken på medelvärme i smör i ca 15 minuter tills den är genomskinlig, mjuk och gyllene.
  3. Strö över socker och stek i ytterligare 5 minuter.
  4. Toppa med salt och servera direkt.

Picklad rödlök

  1. Tvätta och dela chilin i små bitar.
  2. Koka upp samtliga ingredienser till lagen (utom rödlöken) i en liten kastrull.
  3. Så fort lagen börjat koka är den färdig.
  4. Ta av kastrullen från värmen och låt svalna i ca 10 minuter.
  5. Skala och skiva under tiden rödlöken i fina tunna skivor, förslagsvis med mandolin.
  6. Låt rödlöken ligga i lagen fram till servering.
  7. Blir det picklad lök över efter maten så kan du förvara den i kylen i flera dagar.