Grön paj med sparris och spenat

33 röster
1 h
4-6
Grön paj med sparris och spenat
Foto: TV4

Sjukt fin och god paj som skriker vår. Kom ihåg att spara sparristopparna till dekoration. Jag gillar att blanda ned osten i själva pajen, inte bara ha den på toppen men du gör förstås som du vill. Låt pajen vila 10 minuter innan servering och ät den med en knaprig sallad. /Siri

Vegetarisk. För glutenfri och laktosfri byt ut mjöl mot mandelmjöl eller liknande och mejeri mot laktosfria. 

Visa mer
1 h
4-6

Du behöver

Pajdeg

  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g smör
  • 1 msk vatten
  • 1 tsk salt

Fyllning

  • 2 knippen färsk sparris
  • 140 g spenat
  • 1 gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 msk rapsolja
  • 150 g ost, riven
  • 3 ägg
  • 4 dl mjölk
  • 1 tsk salt
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Pajdeg
    Nyp ihop mjölet med smöret. Tillsätt iskallt vatten och salt. Knåda ihop till en deg. Låt degen vila i kylen medan du förbereder fyllningen.
  3. Fyllning
    Vispa ihop ägg och mjölk med salt.
  4. Hacka den gula löken och vitlöken fint. Stek den mjuk i rapsolja. Ställ åt sidan och låt svalna något.
  5. Skiva sparrisen i mindre bitar på snedden. Blanda runt sparrisen (inte knopparna som ska ligga längst upp på pajen), stekt lök, vitlök, spenaten och hälften av osten i en bunke så att allt blandas väl.
  6. Gräddning
    Kavla ut degen, lägg den i en springform och nagga den lätt med en gaffel. Förgrädda i 10 minuter.
  7. Ta ut pajen och lägg i grönsaksblandningen. Häll på äggstanningen, lägg ut sparrisknopparna, strö över ost och grädda pajen i ungefär 30 minuter tills den har fått fin färg.
  8. Servera med en knaprig sallad!
20 april 2016

Laddar fler recept...