Grön paj med sparris och spenat
Grön paj med sparris och spenat
13 ingredienser
1 h
Sjukt fin och god paj som skriker vår. Kom ihåg att spara sparristopparna till dekoration. Jag gillar att blanda ned osten i själva pajen, inte bara ha den på toppen men du gör förstås som du vill. Låt pajen vila 10 minuter innan servering och ät den med en knaprig sallad. /Siri
Vegetarisk. För glutenfri och laktosfri byt ut mjöl mot mandelmjöl eller liknande och mejeri mot laktosfria.
Ingredienser
Pajdeg
- 3 dl vetemjöl
- 125 g smör
- 1 msk vatten
- 1 tsk salt
Fyllning
- 500 g grön sparris
- 140 g spenat
- 1 gul lök
- 3 klyftor vitlök
- 2 msk rapsolja
- 150 g ost, riven
- 3 ägg
- 4 dl mjölk
- 1 tsk salt
Gör så här
- Sätt ugnen på 225 grader.
Pajdeg
- Nyp ihop mjölet med smöret. Tillsätt iskallt vatten och salt. Knåda ihop till en deg. Låt degen vila i kylen medan du förbereder fyllningen.
Fyllning
- Vispa ihop ägg och mjölk med salt.
- Hacka den gula löken och vitlöken fint. Stek den mjuk i rapsolja. Ställ åt sidan och låt svalna något.
- Skiva sparrisen i mindre bitar på snedden. Blanda runt sparrisen (inte knopparna som ska ligga längst upp på pajen), stekt lök, vitlök, spenaten och hälften av osten i en bunke så att allt blandas väl.
Gräddning
- Kavla ut degen, lägg den i en springform och nagga den lätt med en gaffel. Förgrädda i 10 minuter.
- Ta ut pajen och lägg i grönsaksblandningen. Häll på äggstanningen, lägg ut sparrisknopparna, strö över ost och grädda pajen i ungefär 30 minuter tills den har fått fin färg.
- Servera med en knaprig sallad!