Grön hummus med rödbetor och ägg

koket.se
Grön hummus med rödbetor och ägg
Foto: TV4
Tove Nilsson recept
Tove Nilsson recept

Grön hummus med rödbetor och ägg

17 ingredienser

20 min

En grön variant på hummus gjord på olika sorters bönor och spenat toppad med brynt lök, sötsyrliga inlagda betor och ett löskokt ägg som får rinna ner som en god sås. Toppen att servera som enklare middag eller till brunchen.

Tips! Använd gärna en blender till att mixa

Se Tove Nilsson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 4 ägg, löskokta
  • 1 burk färdigkokta kikärtor
  • 1 burk kokta cannellinibönor
  • 1,5 dl vatten
  • 3 msk olivolja
  • 1-2 salladslökar, grovt strimlad
  • 65 g babyspenat
  • 0,5 kruka koriander
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 1 msk sesamolja
  • 2 tsk vitvinsvinäger
  • 2 gula lökar, strimlade
  • 8 inlagda rödbetor, hela
  • 2 msk sesamfrön
  • olja, till stekning
  • salt
  • svartpeppar, nymald

Gör så här

  1. Lägg äggen i kokande vatten. Låt koka ca 6 minuter för att få en krämig gula.
  2. Häll av och skölj kikärtor och bönor.
  3. Mixa bönor, vatten, olja, salladslök, spenat, koriander (spara gärna lite koriander och spenat till garnering), spiskummin och sesamolja till en slät röra i en blender. Mixa tills du får en riktigt slät grön röra (använder du en matberedare får du mixa längre för att få en riktigt slät röra). Tillsätt ev mer vatten om den känns tjock. Smaka av med vinäger, salt och peppar.
  4. Bryn löken i lite olja i en panna tills den fått lite färg och blivit mjuk.
  5. Klyfta rödbetorna och blanda ner i den varma löken så betorna blir lite ljumma.
  6. Portionera ut den mixade bönröran på tallrikar. Toppa med betor, lök, spenat, koriander och ett ägg. Strö över sesamfrön.