Grön currysoppa med stekta kammusslor

Grön currysoppa med stekta kammusslor
Frida Ronge
Frida Ronge

Grön currysoppa med stekta kammusslor

18 ingredienser

30 m

Grön curry med stekta kammusslor, kokosmjölk, sötpotatis och koriander kommer bli en riktigt lyckad helgmiddag.

Ingredienser

portioner
  • 3 dl svart ris (rundkornigt)
  • 5 klyftor vitlök, hackade
  • 1 msk färsk ingefära, riven
  • 2-3 tsk grön chilifrukt, hackad (eller jalapeno)
  • 2 citrongrässtjälkar
  • 1 kruka färsk koriander (eller koriander med rot)
  • 2 msk kokosolja
  • 3 dl fond (räkfond)
  • 0,5 dl fisksås
  • 2 förp kokosmjölk (ekologisk 800 g)
  • 1 knippe salladslök, hackad
  • 1 kruka basilika, hackad med stjälk (spara några blad till garnering)
  • 1 kruka mynta
  • 1 sötpotatis, skalad i bitar (500 g)
  • 1 broccoli, i bitar
  • salt
  • 3 limefrukter, pressad saft
  • 8 musslor (msc certifierade)

Gör så här

  1. Tvätta riset ett par gånger under rinnande vatten och låt det stå och dra 15 minuter i kallt vatten. Koka riset sedan enligt instruktioner på paketet.
  2. Fräs vitlök, ingefära, chili, citrongräs och korianderstjälkarna i kokosolja. Häll över räkfond och fisksås och låt sjuda i 10 minuter.
  3. Häll i kokosmjölken, hälften av de gröna örterna och sötpotatisen. Låt koka tills potatisen är al dente och tillsätt då broccoli.
  4. Koka curryn tills grönsakerna är klara och smaksätt med salt och limesaft. Tillsätt eventuellt mer riven ingefära och chili om du önskar curryn lite starkare.
  5. Stek kammusslorna på medelhög värme i olja, eller smör, tills de får en gyllenbrun yta, ca 1 minut på vardera sida beroende på storlek.
  6. Lägg upp riset och curryn i en skål. Toppa med resten örterna och de nystekta kammusslor.