Grillat kött från gården med pepparsås och stompad potatis

20 röster
60 m
4

Grillat och gott nötkött, gärna från närmaste gård, serveras med potatisstomp och en pepprig sås på grädde, konjak och madeira.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Visa mer
60 m
4

Du behöver

  • 4 skivor entrecôte
  • örtsalt
  • svartpeppar
  • vitpeppar

Potatis stomp

  • 1 kg mjölig potatis
  • 1 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • 1 klick smör
  • salt
  • rostad lök, till garnering
  • gräslök, hackad, till garnering

Pepparsås

  • 3 gula lökar
  • timjan
  • smör
  • 5 cl konjak
  • 5 cl madeira
  • 3 dl nötbuljong, gärna hemkokt
  • 3 dl vispgrädde 40 %
  • dragon (efter smak)
  • 0,5 krm salt och svartpeppar
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 0,5 krm rosépeppar
  • 0,5 krm grönpeppar
  • ev maizena, till redning

Servering

  • sallad
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Gnid in köttet med örtsalt och peppar och grilla det på kolgrill i ca 15-20 min
  2. Koka potatisen mjuk. Stompa potatisen och tillsätt grädde, mjölk, smör och salt. Vid servering toppa stompet med rostad lök och hackad färsk gräslök.
  3. Hacka och fräs löken i en kastrull tillsammans med timjan och smör. Häll i konjak och madeira och koka ihop det väl. Häll i buljong och grädde och låt sjuda några minuter. Sila såsen och smaka av med dragon, salt och alla pepparsorter. Var noga när du smakar av med all peppar. Om såsen blir simmig kan du reda med lite maizena.
  4. Servera allting tillsammans med lite sallad.
Kökets kurser

laddar fler recept...

Laddar fler recept...