Grillad oxfilé med twice baked potato

33 röster
1 h 30 min
4

Festligt rätt med grillad oxfilé serverad med bakad potatis som först bakats för att sedan gröpas ur och fylla igen med potatis, ost och bacon. Precis före servering gratineras potatisarna. 

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Visa mer
1 h 30 min
4
4 portioner

Du behöver

Twice baked potato

  • 2 bakpotatisar, stora
  • rapsolja
  • 50 g smör
  • 0,75 dl baconbitar, knaperstekta
  • 0,75 dl gräddfil
  • 0,75 dl riven cheddarost + lite extra till topping
  • 0,75 dl mjölk
  • 1 salladslök, skivad
  • örtsalt och svartpeppar efter smak

Grillad oxfilé

  • 800 g oxfilé
  • bbq-sås och kryddor efter smak

Gör så här

  1. Twice baked potato
    Värm ugnen till 200 grader.
  2. Lägg potatisen på en plåt klädd med bakplåtspapper. Gnid in potatisen med rapsolja och baka i ugnen i 60 minuter. Kolla med provsticka så att potatisen är genombakad.
  3. Skiva smöret tunt, lägg i en bunke tillsammans med baconbitar och gräddfil. Ta ut potatisen från ugnen.
  4. Dela potatisen på längden med en vass kniv. Skrapa ut potatisen med en sked och lägg det utskrapade i bunken. Var försiktig så att du inte skadar skalet, lämna en tunn kant med potatis i skalet så att det håller ihop. Lägg tillbaka de urgröpta skalen på plåten.
  5. Mosa samman potatis, smör, bacon och gräddfil. Tillsätt ost, mjölk, salladslök, örtsalt och svartpeppar. Blanda väl.
  6. Fyll potatisskalen med moset och toppa med lite riven ost. Baka i ugnen på 200 grader 15–20 minuter tills de har fått en gyllene färg.
  7. Grillad oxfilé
    Låt köttet ligga framme så att det blir rumsvarmt. Putsa bort alla hinnor från köttet och skiva i portionsbitar. Pensla med bbq-sås.
  8. Grilla på hög värme till önskad temp i köttet (ca. 2–3 min. per sida för ett saftigt medium kött). Krydda efter smak. Servera köttet med de gratinerade potatisarna.
26 september 2018

Laddar fler recept