Grillad oxfilé med twice baked potato

Grillad oxfilé med twice baked potato
Foto: Tv4

Grillad oxfilé med twice baked potato

Av: Mari - Finspång

Från: Halv åtta hos mig

11 ingredienser

1 h 30 min

Festligt rätt med grillad oxfilé serverad med bakad potatis som först bakats för att sedan gröpas ur och fylla igen med potatis, ost och bacon. Precis före servering gratineras potatisarna. 

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Twice baked potato

  • 2 bakpotatis, stora
  • rapsolja
  • 50 g smör
  • 0,75 dl bacon, bitar, knaperstekta
  • 0,75 dl gräddfil
  • 0,75 dl cheddarost riven + lite extra till topping
  • 0,75 dl mjölk
  • 1 salladslök, skivad
  • örtsalt och svartpeppar (efter smak)

Grillad oxfilé

  • 800 g oxfilé
  • barbequesås, och kryddor (efter smak)

Gör så här

Twice baked potato

  1. Värm ugnen till 200 grader.
  2. Lägg potatisen på en plåt klädd med bakplåtspapper. Gnid in potatisen med rapsolja och baka i ugnen i 60 minuter. Kolla med provsticka så att potatisen är genombakad.
  3. Skiva smöret tunt, lägg i en bunke tillsammans med baconbitar och gräddfil. Ta ut potatisen från ugnen.
  4. Dela potatisen på längden med en vass kniv. Skrapa ut potatisen med en sked och lägg det utskrapade i bunken. Var försiktig så att du inte skadar skalet, lämna en tunn kant med potatis i skalet så att det håller ihop. Lägg tillbaka de urgröpta skalen på plåten.
  5. Mosa samman potatis, smör, bacon och gräddfil. Tillsätt ost, mjölk, salladslök, örtsalt och svartpeppar. Blanda väl.
  6. Fyll potatisskalen med moset och toppa med lite riven ost. Baka i ugnen på 200 grader 15–20 minuter tills de har fått en gyllene färg.

Grillad oxfilé

  1. Låt köttet ligga framme så att det blir rumsvarmt. Putsa bort alla hinnor från köttet och skiva i portionsbitar. Pensla med bbq-sås.
  2. Grilla på hög värme till önskad temp i köttet (ca. 2–3 min. per sida för ett saftigt medium kött). Krydda efter smak. Servera köttet med de gratinerade potatisarna.