Gårdsfisk på knäckebröd med lättrimmad gurka

koket.se
Gårdsfisk på knäckebröd med lättrimmad gurka
Fredrik Eriksson ny
Fredrik Eriksson ny

Gårdsfisk på knäckebröd med lättrimmad gurka

12 ingredienser

1 h

1987 vann Fredrik Eriksson Årets kock med en rätt på ålfylld marulk. Den här festliga rätten är en förenklad variant av vinnarrätten där ålfyllningen numera är utbytt på Gårdsfisk, serverad på knäckebröd.

Se Fredrik Eriksson laga receptet

koket.se
Starta receptvideo

Ingredienser

portioner

Fyllning

  • 3 schalottenlökar
  • 1 ägg, hårdkokt
  • 100 g gårdsfisk, rökt
  • 1 msk smör
  • 3 msk dill, hackad
  • 3 msk gräslök, hackad
  • 2 msk crème fraîche
  • salt
  • peppar

Lättrimmad gurka

  • 3 gurkor
  • grovt salt

Servering

  • dill

Gör så här

  1. Fyllningen
    Skala och finhacka löken och ägget.
  2. Finhacka gårdsfisken.
  3. Fräs löken i smör. Tillsätt ägget och fiskköttet. Blanda väl.
  4. Lägg blandningen i en bunke och låt den svalna.
  5. Rör i dill, gräslök och crème fraiche. Smaka av med salt och peppar. 
  6. Lättrimmad gurka
    Skala gurkorna och hyvla dem till grov spagetti eller annan önskvärd form.
  7. Lägg gurkan i en bunke, tillsätt salt och blanda väl.
  8. Servering
    Värm gurkan i sitt eget spad. Låt rinna av i en sil.
  9. Koka upp dillsåsen och vispa i resten av grädden.
  10. Bryt bitar av knäckebröd. Lägg fiskröran ovanpå. Garnera med dill och gurka.