Grillad lax och vitkål med soja- och ingefärssås

Grillad lax med soja- och ingefärssås
Foto: Eva Hildén

Grillad lax och vitkål med soja- och ingefärssås

13 ingredienser

40 min

Lyxigt gott till grillkvällen - grillad laxsida och ponzunette-penslad vitkål tillsammans med en soja- och ingefärssås. Magiskt gott och perfekt att bjuda på om ni blir många.

Ta fram det bästa med Kikkoman
Kikkoman Produktbild_01

Ta fram det bästa med Kikkoman

Kikkoman förhöjer smaken i maten på ett sätt som varken salt eller buljong klarar av.

Läs mer

Ingredienser

portioner
  • 600 g vitkål
  • 600 g laxfilé
  • färska örter (till garnering, t.ex. thaibasilika och/eller koriander)

Ponzunette

  • 0,5 dl Kikkoman Ponzu Lemon
  • 2 msk honung
  • 1 dl olivolja
  • 0,5 tsk svartpeppar, grovmalen

Soja- och ingefärssås

  • 1 dl Kikkoman sojasås
  • 0,5 dl Kikkoman Ponzu Lemon
  • 0,5 dl strösocker
  • 1,5 tsk färsk ingefära, finriven
  • 2 tsk TABASCO® Sriracha pepparsås
  • 1 msk sesamfrön, rostade

Gör så här

  1. Dela vitkålen i 4 bitar.
  2. Rör ihop ingredienserna till ponzunetten. Pensla kålen med hälften av blandningen.
  3. Lägg kålen på grillen (använd gärna en grillform) och grilla tills den fått fin färg och är nätt och jämnt mjuk, det tar ca 25–30 minuter. Pensla med resten av ponzunetten ett par gånger under grillningen. Passa noga så det inte bränner.
  4. Rör ihop ingredienserna till soja- och ingefärssåsen tills sockret har lösts upp.
  5. Lägg laxen med skinnsidan nedåt i folie. Pensla på lite av soja- och ingefärssåsen. Lägg foliepaketet på grillen när ca 15 minuter återstår av kålens tillagningstid. Grilla laxen till önskad innertemperatur, godast är när den med en liten rå kärna kvar i mitten.
  6. Garnera laxen med färska örter. Servera med den grillade vitkålen, resten av soja- och ingefärssåsen samt gärna en skål sushiris.
  7. Tips! Du kan också tillaga vitkålen och laxen i ugnen. Börja med kålen och baka 20–25 minuter på 200 grader. Sänk ugnen till 150 grader och tillaga laxen till en innertemperatur i på 48–56 grader i den tjockaste delen, beroende på hur pass mjäll och saftig du föredrar den.
TIPS!
Fler tips från Kikkoman!
Laxsallad med ponzu- och frödressing

Fler tips från Kikkoman!

Fler härliga och smakrika recept från Kikkoman hittar du här.

Läs mer