Stekt kejsarhatt med karamelliserad grädde
Stekt kejsarhatt med karamelliserad grädde
16 ingredienser
1 h
Årets kock-vinnare 2023, Desirée Jaks bjuder på en riktigt festlig rätt bestående av stekt kejsarhatt med karamelliserad grädde, hösttryffel och svampbuljong.
Ingredienser
Bränd grädde
- 500 ml grädde
- vinäger
- salt
Svampbuljong
- 500 g skogschampinjoner
- 2 gula lökar
- 0,5 spetskål
- 10 g torkad svamp, blötlägg med 1 dl vatten
- färsk timjan
- 0,5 dl plommon (ume)
- salt
Stekt kejsarhatt
- 2 kejsarhatt
- 100 g trattkantareller, delad
- 100 g taggsvamp, delad
- smör
Servering
- färsk timjan
- 1 tryffel
Gör så här
Bränd grädde
- Sätt ugnen på 275 grader.
- Häll grädden i en ugnsfast form och ställ in i ugnen i ca 10 minuter.
- Vispa om i grädden när ett mörkt täcke uppstår på toppen, på det sättet vispar man ner den karameliserade grädden. Upprepa 2 gånger tills grädden tjocknar.
- Mixa grädden med en stavmixer eller vispa ihop ordentligt. Smaka av med vinäger och salt.
Svampbuljong
- Skiva champinjoner och lök.
- Plocka ut några små blad från kålen och lägg undan. Skiva resten av kålen.
- Svetta champinjoner, lök och kål i en kastrull. Täck sedan med vatten och tillsätt den blötlagda svampen. Låt koka långsamt i minst 1 timme.
- Sila sedan och koka ner till hälften.
- Lägg i timjan och låt dra i 10 minuter.
- Smaka av med ume (plommon) och salt.
Stekt kejsarhatt
- Dela och snitta kejsarhatten.
- Stek kejsarhatten i smör tillsammans med kålbladen som du la undan från svampbuljongen.
- Stek trattkantareller tillsammans med taggsvamp.
- Smaka av med vinäger och salt.
Servering
- Arrangera svampen på tallrikar.
- Servera buljongen och den brända grädden vid sidan om.
- Toppa med timjan och tryffel.