Grillad kålsallad med grillad citrusdressing

Grillad kålsallad med grillad citrusdressing
Foto: Jakob Fridholm
Mattias-Larsson
Mattias-Larsson

Grillad kålsallad med grillad citrusdressing

9 ingredienser

30 m

Att grilla kål kan låta lite udda, men blir oväntat gott. Här får den grillade kålen smak av en citrusdressing som görs på grillad lime och citron.

Recept från boken Fredagskockens bästa grilltillbehör av Mattias Larsson

Ingredienser

portioner
  • 400 g vitkål (eller spetskål)
  • 400 g rödkål
  • olivolja
  • salt
  • flingsalt

Grillad citrusdressing

  • 1 limefrukt
  • 0,5 citron
  • 0,5 dl olivolja
  • salt

Gör så här

  1. Dela limen. Grilla limen och citronen runt om på hög till
  2. medelhög temperatur i ca 5 minuter. Lyft bort citrusfrukterna från grillen och låt dem svalna.
  3. Skär kålen i klyftor och vänd dem i olivolja och salta lätt.
  4. Grilla kålen på hög temperatur i 3–4 minuter på varje sida till en kraftigt grillad yta. Flytta den
  5. därefter till en svalare del av grillen. Låt den grilla vidare i ca 10 minuter tills den är mjuk med ett lätt tuggmotstånd. Lyft av kålen från grillen och låt den svalna.
  6. Pressa under tiden juicen från citrusfrukterna och blanda med olivolja och lite salt.
  7. Skär sedan kålen i rejäla bitar och ringla över den smakrika citrusdressingen och lite flingsalt.