Grillad havskräfta

Foto: Tv4
Grillad havskräfta
27 ingredienser
1 h
Grillad havskräfta, skogschampinjoner, ärtor och havskräftsdressing blir en smakrik start på middagen.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig säsong 24, år 2023. Recepten därifrån är komponerade av amatörkockar, Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Dryckesförslag: Champagne André Legrand, art nr 77841, 209 kr
Alkoholfri variant: Alkoholfritt: Richard Juhlin Blanc des Blancs, 89 kr
Ingredienser
Grillad havskräfta:
- 4 havskräfta (helst färska men det går med kokta också)
- 0,5 tsk salt
- 1 msk olivolja
Havskräftsdressing
- 1 gul lök
- 1 klyfta vitlök
- 1 morot
- ca 50 g rotselleri
- skalen från havskräftorna
- 0,25 kruka färsk timjan
- 1 lagerblad
- 1 msk tomatpuré
- 2-3 dl vitt vin
- 5 dl vatten
- peppar
- salt
- majsstärkelse
- 0,5 msk sherryvinäger
- 1 msk olivolja
Krutonger
- 1 skiva levainbröd, riven eller skuren i bitar (eller surdegsbröd)
- 2 msk olivolja
- havssalt
- peppar
Svamp och ärtor
- 0,5 schalottenlök, finhackad
- 250 g skogschampinjoner, fint tärnade
- 1 msk smör
- 150 g gröna ärtor
- 1 msk olja
Garnering
- dill
Gör så här
Grillad havskräfta
- Skala kräftstjärtarna, ta bort tarmen och snitta längs med undersidan med en kniv för att fläka ut köttet och spara ovansidan intakt.
- Lägg stjärtarna på ett eldfast fat och salta lätt samt ringla på lite olivolja.
- Grilla med gasolbrännare på ovansidan och servera direkt. Gör detta precis innan servering.
Havskräftdressing
- Skala och skär ned grönsakerna i mindre bitar.
- Krossa skalen lätt och fräs i en kastrull tillsammans med grönsaker och lite olja.
- Tillsätt timjan, lagerblad och tomatpurén och fräs i ytterligare 1 minut.
- Tillsätt vinet och koka i 2 min så alkoholen försvinner. Slå på vatten så grönsaker och skal täcks och sjud 15 min.
- Ta av kastrullen från värmen och låt fonden dra i 15 min.
- Sila och reducera till kraftig smak.
- Red med majsstärkelse utblandat i lite vatten för att den ska tjockna något. Smaka av med sherryvinäger, olivolja salt och peppar.
Krutonger
- Skär eller riv brödet i lagom stora bitar, ringla över olivolja och rosta i ugnen på 200 grader i ca 8 min. Salta med flingsalt.
Svamp och ärtor
- Finhacka schalottenlöken, Tärna svampen fint, hetta upp olja och stek svampen till fin färg.
- Tillsätt en klick smör tillsammans med ärtorna och stek ytterligare 2-3 minuter.
- Tillsätt lök och smaka av med salt och peppar.
Servering
- Lägg svamp- och ärtblandningen i botten på tallriken, ringla dressing runt och toppa med havskräftan, krutonger och plockad dill.