Grekisk vegosoppa med gröna linser

Grekisk vegosoppa med gröna linser
Foto: TV4
Zeina Mourtada
Zeina Mourtada

Grekisk vegosoppa med gröna linser

108

6 steg att laga

16 ingredienser

40 min

Perfekt vardagssoppa med gröna linser och grönsaker som är mättande, billig och jättegod. 

Kökets shop

Ny kokbok från Zeina

Veckans matsedel

Zeina Mourtada

209 kr239 kr

Ingredienser

portioner4 - 6 portioner
  • 4 dl torkade gröna linser
  • 1 gul lök
  • 3 klyfta vitlök
  • 2 morot
  • 2 selleristjälk
  • 2-3 msk tomatpuré
  • 2 lagerblad
  • 1 msk torkad oregano
  • 2 grönsaksbuljongtärning
  • 1,2 l vatten
  • 1 kruka färsk persilja, finhackad
  • olivolja, till stekning
  • salt
  • peppar

Till servering

  • bröd
  • rödvinsvinäger

Gör så här

  1. Koka linserna i en liten kastrull i ca 10 minuter. Stäng av värmen och ställ åt sidan.
  2. Skala och finhacka lök och vitlök. Skala och skär moroten i slantar. Hacka sellerin fint.
  3. Fräs lök, vitlök, morot och selleri i olja i en stor kastrull. Tillsätt tomatpuré, oregano och stek lite till.
  4. Vänd i linser, smulade buljongtärningar och lagerblad. Häll på vattnet.
  5. Koka upp och smaka av med salt och peppar. Låt soppan sjuda under lock i ca 20-30 minuter, tills linserna mjuknar.
  6. Ta kastrullen från värmen och rör ner finhackad persilja. Toppa med en skvätt rödvinsvinäger och servera med en bit bröd.