Grekisk vegokebab med tsatsiki
Grekisk vegokebab med tsatsiki
17 ingredienser
40 min
Kebab på grekiska! Vegofärs formas till järpar och tillagas smidigt på plåt i ugn för att sedan stekas på vid servering. Till serveras en klassisk tstatsiki, klyftpotatis och sallad.
Tips! Det blir många järpar av kebabsmeten, de som inte steks/grillas för att ätas upp direkt kan förvaras i frysen.
Se Paul Svensson laga receptet

Ingredienser
Tsatsiki
- 1 gurka
- 2 dl grekisk yoghurt
- 1 klyfta vitlök
- salt
- svartpeppar
Grekisk kebab
- 1 förp vegofärs, formbar (à 850)
- 1 gul lök
- 5 champinjoner (stora)
- 2 klyftor vitlök
- 2 ägg
- 1,5 tsk malen spiskummin
- 1,5 msk färsk rosmarin, hackad
- 1 citron, finrivet skal (spara juice till sallad)
- olivolja, till stekning
- salt
- svartpeppar, nymlaen
Till servering
- klyftpotatis
- tomatsallad med rödlök och vinägrett
Gör så här
Tsatsiki
- Riv gurka grovt och salta försiktigt. Låt rinna av i en sil.
- Pressa ut lite gurksaft, Blanda den rivna gurkan med yoghurt och riven vitlök. Smaka av med salt.
Vegokebab
- Sätt ugnen på 140 grader, varmluft.
- Skala och finhacka löken. Riv svampen grovt på rivjärn. Skala vitlöken och riv den fint.
- Stek svamp, lök och vitlök i lite olivolja under lock tills svampen slutar släppa vätska.
- Blanda färsen med salt och ägg. Krydda med spiskummin, svartpeppar, rosmarin och finrivet citronskal.
- Ta svamprfräset från värmen och låt svalna något.
- Blanda fräset med färsblandningen till en fast smet.
- Forma till järpar. Lägg dem på en oljad ugnsplåt.
- Tillaga i ugnen tills de är fasta och innertemperaturen är ca 85 grader.
- Ta ut dem och trä upp på spett. Stek/grilla dem så att de får fin yta.
- Servera kebabspetten med klyftpotatis, tsatsiki och gärna en tomatsallad