Gravad sik med rökt skrov i majonnäs

Gravad sik med rökt skrov i majonnäs
Foto: TV4
Linnea Liljedahl Kockarnas Kamp 2018
Linnea Liljedahl Kockarnas Kamp 2018

Gravad sik med rökt skrov i majonnäs

Av: Linnea Liljedahl

Från: Kockarnas kamp

14 ingredienser

Förrätt med gravad sik, rökig majonnäs, saltad kålrabbi, sikrom och rostat kavringssmul.

Ingredienser

portioner
  • 1 sik (à 600 g)
  • strösocker
  • salt
  • vitpeppar
  • 2 dl rapsolja
  • 3 dl majonnäs (hemgjord)
  • 1 kålrabbi
  • 1 msk ättiksprit 12 %
  • kavring (gärna gårdagens)
  • 40 g sikrom
  • färsk dill
  • salt
  • smör, till stekning
  • olivolja

Gör så här

  1. Filea siken så att du får två fina sidor. Grava siken med 20 g salt och 10 g socker per kg fisk och lite nymald vitpeppar. Grava i kylen 1 dygn, vänd då och då.
  2. Ta ut fisken och skär i tunna sneda skivor.
  3. Ta bort sikens huvud från skrovet, lägg skrovet i en varm rök och rök det i 15 minuter.
  4. Värm upp rapsolja i en liten kastrull på spisen och bryt ner det rökta fiskskrovet i oljan. Låt det dra i ca 1 timme och sila sedan bort skrovet. Kyl ner.
  5. Smaksätt din majonnäs med den rökta fiskoljan.
  6. Skala och skiva kålrabbin i 1 mm tunna skivor på mandolin. Salta och gnugga kålrabbin en stund och pressa sedan ut den vätska som blir. Lägg kålrabbin i en skål och skvätt över ättikan, blanda.
  7. Mixa kavringen och stek smulet i smör. Ta upp och lägg på dubbelt hushållspapper.
  8. Lägg tunna skivor gravad sik och rökt majonnäs på en tallrik. Täck med saltad kålrabbi, toppa med sikrom och rostad kavring, dill och olivolja.