Gravad röding med kall sås, kornbröd och dillsmör

Gravad röding med kall sås, kornbröd och dillsmör
Foto: TV4

Gravad röding med kall sås, kornbröd och dillsmör

Av: Carina - Strömsund

Från: Halv åtta hos mig

15 ingredienser

30 min + gravning

Gravad röding serverad elegant på planka med senapssås, kornbröd och ett smör smaksatt med dill.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Fisk

  • 400 g röding (gärna stjärtbit)
  • 2 tsk salt
  • 2 tsk strösocker
  • vitpeppar, nymalen
  • 2 msk färsk dill
  • 1 limefrukt, saft och rivet skal

Sås

  • 2 äggulor
  • 2 msk olja
  • salt
  • honung
  • senap
  • färsk dill
  • crème fraîche

Till servering

  • kornbröd
  • smör, smaksatt med färsk dill

Gör så här

Röding

  1. Rensa rödingen fri från eventuella ben med tång eller pincett.
  2. Blanda salt, socker och vitpeppar med dillen. Tvätta limen och pressa i saften i blandningen.
  3. Gnugga in blandningen i rödingssidorna och riv limeskal över. Lägg ihop sidorna tätt i plastpåse, låt ligga i ca 4-5 timmar minst, vänd då och då.

Sås

  1. Blanda ihop ägg och olja. Smaksätt med resterande ingredienser. Servera med kornbröd och dillsmör på en björkplanka.