Gravad lax med picklad havtorn

koket.se
Gravad lax med picklade havtorn
Foto: Tv4

Gravad lax med picklad havtorn

Av: Rolf - Uppsala

Från: Halv åtta hos mig

19 ingredienser

30 m + tid i kyl

Gravad lax med picklade havtorn och en god drink kan bli en riktigt bra förrätt att starta kvällen med.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig säsong 24, år 2022. Recepten därifrån är komponerade av amatörkockar, Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se Rolf - Uppsala laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Gravad lax

  • 1 kg laxfilé, i 1 cm skivor (ASC -och kravmärkt - grön enligt wwfs fiskguide)
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl salt
  • 3 msk cayennepeppar

Picklade havtorn

  • 1 dl ättiksprit 12 %
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl vatten
  • 200 g havtorn

Pepparotsmajonnäs

  • 1 ägg
  • 50 g färsk pepparrot, riven
  • 4 dl neutral rapsolja
  • 0,25 tsk salt (efter smak)
  • champagnevinäger

Blomkål och rädisor

  • 1 blomkål
  • 1 knippe rädisa

Brynt sojasmör

  • 300 g smör
  • 1 dl japansk soja (eller kinesisk soja)

Servering

  • 100 g forellrom (i spritspåse)
  • dillblommor (eller fina dillkvistar)

Gör så här

Gravad lax

  1. Blanda socker och salt och strö det över laxen, låt stå ca 2 timmar i kylen.
  2. Skär laxen i 1x1 cm kuber, strö över cayennepeppar och bränn av snabbt med brännare.

Picklade havtorn

  1. Koka ättika, socker och vatten och lägg i havtornen. Låt stå i kyl över natten.

Pepparotsmajonnäs

  1. Mixa ägg och pepparrot i en kannmixer.
  2. Tillsätt oljan i en jämn stråle under mixning till en krämig majonnäs.
  3. Smaka av med salt och vinäger och lägg i spritspåse.

Blomkål och rädisor

  1. Hyvla blomkål och rädisor tunt på mandolin, lägg i isvatten.

Brynt sojasmör

  1. Bryn smöret och blanda med sojan.

Servering

  1. Lägg laxbitarna på tallrikar och spritsa pepparrotskräm mellan kuberna. Lägg på hyvlad blomkål och rädisor.
  2. Spritsa på forellrom, skeda över picklade havtorn och brynt sojasmör. Toppa med dillblommor.