Gratinerade ostron med panko

koket.se
Gratinerade ostron med panko
Markiz Talhaoui
Markiz Talhaoui

Gratinerade ostron med panko

17 ingredienser

30 m

Det närmar sig nyår och vad passar bättre till förrätt då än gratinerade otron? Gillar du inte ostron kan du använda musslor eller svamp istället.

Se Markiz Talhaoui Tainton laga receptet

koket.se
Starta receptvideo

Ingredienser

portioner

Ostron

  • 6 ostron (medelstora)

Musslor

  • 2 schalottenlökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 3,5 dl vitt vin
  • 10-16 blåmusslor

Svamp

  • 4-5 champinjoner (skogssvamp eller Karljohansvamp)

Emulsion

  • 0,3 citron, saften
  • 1 msk olivolja
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • salt
  • peppar

Topping

  • 3 msk crème fraîche
  • 1 klyfta vitlök, finhackad
  • 3 msk parmesanost, riven
  • 1 tsk harissa
  • 3 msk färsk koriander, finhackad
  • 2 msk pankoströbröd

Gör så här

  1. Värm ugnen till 230 grader på grill.

Ostron

  1. Öppna ostronen med en ostronkniv (var försiktig) och släng ovandelarna.
  2. Lossa ostronen från skalen med en kniv men låt dem ligga kvar i skalen. Lägg ostronen i en ugnsfast form, de ska vara stabiliserade.

Musslor

  1. Skala och hacka lök och vitlök.
  2. Fräs löken mjuk tillsammans med lite smör i en gryta eller panna med höga kanter.
  3. Slå över vin och låt koka upp.
  4. Häll ner blåmusslorna i vinet och låt koka i ca 5 minuter.
  5. Ta upp musslorna och öppna dem helt. Lägg halvorna i en ugnsfast form, de ska vara stabiliserade.

Svamp

  1. Grilla champinjonbitarna i ett het grillpanna så att de får textur och bli lite torrare så att de suger upp emulsion bättre sen. De ska minska till ungefär hälften i storlek.
  2. Placera den grillande svampen i små formar eller i de tomma skalen från musslorna eller ostronen.
  3. Lägg halvorna i en ugnsfast form, de ska vara stabiliserade.

Emulsion

  1. Blanda citronsaft, olivolja, hackad schalottenlök, salt och peppar i en skål.

Topping

  1. Blanda crème fraiche, vitlök, harissa, parmesanost och koriander i en annan skål.
  2. Häll 1 msk flytande emulsion i varje ostron, mussla eller svamp.
  3. Toppa sedan med crème fraicheblandningen. Avsluta med pankoströbröd.
  4. Sätt i ugnen på grill i 5 minuter, tills osten smält och ostronen är något gyllene.
  5. Toppa varje ostron med färsk koriander och servera dem varma.