Gratinerade havskräftor med fänkålssmör

0 röster
4
Gratinerade havskräftor med fänkålssmör
Foto: TV4

Havskräftor och fänkål – en ovanlig och lyckad förening av hav och land. Direkt från ugnen med fänkålssmöret bubblande ska den serveras.

Visa mer
4

Du behöver

  • 16 havskräftor, helst råa
  • 50 g färsk fänkål
  • 100 g persilja, helst bladpersilja
  • 4 vitlöksklyftor
  • 200 g smör
  • saften av 1/2 citron
  • salt och vitpeppar

Gör så här

  1. Skölj havskräftorna noga och låt dem rinna av på en handduk. Klyv dem på längden, ta bort magsäcken och den svarta strängen. Lägg havskräftorna på ett ugnssäkert fat med köttsidorna upp.
  2. Ansa fänkålen, dela den i mindre bitar. Koka den nätt och jämnt mjuk i lättsaltat vatten. Låt den rinna av och svalna. Hacka vitlök och persilja fint. Rör ner hacket och pressad citron i det rumsvarma smöret. Krydda med salt och peppar.
  3. Bre rikligt av fänkålssmöret på havskräftorna. Gratinera i ugnen, 225°, 5–10 minuter tills smöret bubblar och kräftorna fått lite färg. Servera omedelbart.
26 januari 2009
Kökets kurser

laddar fler recept

Laddar fler recept