Gratinerade blåmusslor med ramslöksmajonnäs

Gratinerade blåmusslor med ramslöksmajonnäs
Foto: Tv4

Gratinerade blåmusslor med ramslöksmajonnäs

Av: Maria - Smögen

Från: Halv åtta hos mig

23 ingredienser

45 m

Starta middagen med en förrätt bestående av gratinerade blåmusslor med ramslöksmajonnäs, tångchips och rostat bröd.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Gratinerade blåmusslor

  • 1 förp musslor (odlade och ekologiska)
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 knippe persilja
  • 1 knippe basilika
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 75 g ost, finriven (t.ex. parmesan eller västerbottensost)
  • 1 msk sjöpungsfond
  • salt

Ramslöksmajonnäs

  • 3 äggulor
  • 1,5 tsk dijonsenap
  • 1,5 msk vitvinsvinäger
  • 3,5 dl rapsolja
  • 2-4 blad ramslök

Tångchips

  • sockertång (färsk eller fingertång)
  • rapsolja
  • sesamfrön
  • salt

Godaste rostbrödet

  • 5 dl vatten, fingervarmt
  • 1 dl mjölk
  • 2 tsk salt
  • 1 msk honung
  • 25 g jäst
  • ca 12 dl vetemjöl

Gör så här

Gratinerade blåmusslor

  1. Kolla igenom musslorna och se så att alla är hela och stängda.
  2. Koka musslorna ett par minuter i saltat vatten tills de öppnar sig.
  3. Lyft upp musslorna och lägg dem på en plåt. Pilla loss dem ur sitt skal och lägg varje mussla i en skalhalva. Släng de överblivna skalen samt eventuella musslor som inte öppnat sig.
  4. Pressa vitlöken.
  5. Klipp persilja och basilika och blanda örterna tillsammans med övriga ingredienser till ett kryddsmör.
  6. Lägg en liten klick av kryddsmöret på varje mussla.
  7. Gratinera musslorna i ugnen i 220 grader i ca 10 minuter.

Ramslöksmajonnäs

  1. Mät upp äggulor, dijonsenap och vinäger i en tillbringare. Mixa med stavmixer på hög hastighet, häll under tiden ner lite olja i taget. Mixa tills majonnäsen tjocknar.
  2. Ta undan hälften av majonnäsen som du ska använda till huvudrättens potatissallad.
  3. Klipp ner ett par blad ramslök i den kvarvarande majonnäsen, mixa ytterligare en liten stund.

Tångchips

  1. Skölj tången i vatten och klipp den i lagom stora bitar.
  2. Hetta upp olja i en stekpanna och lägg ner tångbitarna ett par i taget. De ska först bli gröna och sedan bruna igen. Stek dem tills de blir knapriga.
  3. Strössla över sesamfrön och salt mot slutet av stekningen.
  4. Lägg dem att torka på ett fat.

Godaste rostbrödet

  1. Blanda vatten, mjölk, salt och honung. Lös upp jästen i blandningen.
  2. Tillsätt sedan lite mjöl i taget, det ska bli en mycket lös deg.
  3. Låt degen jäsa i ca 1-1,5 timme.
  4. Häll sedan upp degen i två brödformar som rymmer 1,5 liter. Låt jäsa i formarna ca 0,5 timme.
  5. Grädda sedan på 240 grader i 18-20 minuter.