Grand aïoli marseillais

Grand aïoli marseillais

Av: Johan Ahlstedt

Från: Nyhetsmorgon

19 ingredienser

Rimmad torskrygg som serveras med hemslagen aioli, ägg och kokta grönsaker. Alla grönsaker går att ersätta efter säsong och smak!

Ingredienser

portioner
  • 600 g torskrygg
  • 1 fänkål
  • 1 citron, juicen
  • 1 knippe morötter, lättkokta
  • haricots verts, lättkokta
  • 2 små kronärtskockor, kokta
  • 4 vita sparris, lättkokt
  • 4 gröna sparrisar, lättkokt
  • 1 knippe vittoppiga rädisor
  • 4 ägg
  • semitorkade tomater, olika färger
  • ca 400 g färskpotatis, kokt
  • salt

Aioli

  • 1 äggula
  • 2 klyftor vitlök
  • 35 cl olivolja
  • 0,5 citron, saften
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Koka fänkålen genommjuk i rikligt saltat vatten tillsammans med juicen från citronen.
  2. Rimma torskryggen i en liter vatten samt en deciliter salt i ca tio minuter.
  3. Tillaga grönsakerna enl. ovan (allt som kokas, görs så i rikligt saltat vatten).
  4. Baka fisken i ugn satt till 120 grader, tills den når en innertemp om 40 grader.
  5. Koka eller baka äggen till önskad konsistens.
  6. Mixa ingredienserna till aiolin med stavmixer eller dylikt. Börja med äggulan och tillsätt oljan sakta. Ha i vitlöken och avsluta med salt, peppar och citronjuice.
  7. Servera allt på ett stort fat family style, med aiolin som tillbehör. Helfestligt!