• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Gös med brynta kantareller, dillsyrade grönsaker och krämig kräftpotatis

Gös med brynta kantareller, dillsyrade grönsaker och krämig kräftpoatis
Foto: David Back
Mattias-Larsson
Mattias-Larsson

Gös med brynta kantareller, dillsyrade grönsaker och krämig kräftpotatis

5 steg att laga

20 ingredienser

1 h

Mattias tipsar!
Preppa dagen före
• Dillsyrade grönsaker.
• Ansa svampen.
Innan gästerna kommer
• Grunden till potatis stompen.
• Stek kantarellerna.

Strax före servering
• Stek fisken och värm kantarellerna.
• Värm upp potatisstompen och vänd ner kräftor och gräslök.

Lättlagade helgmenyer

Receptet kommer från boken Lättlagade helgmenyer av Mattias Larsson, Semic.

Ingredienser

portioner4 portioner
  • 4 bit gösfilé, à 150 g med skinnet kvar
  • salt
  • olivolja

Dillsyrade grönsaker

  • 1 dl ättiksprit 12 %
  • 1 dl strösocker
  • 2 dl vatten
  • 1 krm dillfrö (valfritt)
  • 1 dillstjälkar
  • salt
  • 100 g gulbeta (alt rödbeta eller annan god grönsak)
  • 100 g morot

Krämig kräftpotatis

  • 350 g potatis
  • 1,5 dl crème fraîche
  • 150 g kräftstjärt, skalade
  • 1-2 msk gräslök, finhackad
  • salt

Brynta kantareller

  • 250 g kantareller, alt annan svamp
  • olivolja
  • smör
  • salt

Gör så här

  1. Koka upp ättika, socker och vatten med dillfrö, dill och en nypa salt. Låt lagen svalna. Skala och hyvla grönsakerna tunt. Lägg grönsakerna i lagen och låt dra i minst 1 timme.
  2. Skala och koka potatisen. Häll av vattnet direkt när den är klar. Tillsätt crème fraichen och mosa ihop alltsammans lite lätt med en gaffel. Vid servering, vänd ner kräftor, gräslök och smaka av med salt.
  3. Ansa svampen och värm en stekpanna till medelhög temperatur. Stek svampen i olja tills den har fått fin brynt färg, lägg då ner smör och stek i ytterligare ca 2 minuter. Smaka av med salt.
  4. Salta gösfilén och värm upp en stekpanna till högsta temperatur med lite olivolja i. Lägg ner gösfiléerna med skinnsidan nedåt. Stek gösen på skinnsidan ca 4 minuter tills skinnet är riktigt brynt och krispigt, vänd då fisken och stek i ytterligare 1–2 minuter tills kärntemperaturen är ca 40 grader.
  5. Lägg upp kräftpotatisen på en tallrik, lägg på gösen, kantarellerna och de syrade grönsakerna.
TIPS!
Lättlagade helgmenyer

Receptet kommer från boken

Lättlagade helgmenyer av Mattias Larsson